Čertův náramek, ranec, kopyto i kámen mezi paneláky. Řada čertovských kamenů je v Blatné a okolí

V oblasti kolem města Blatná na Strakonicku najdeme v krajině řadu volně ležících kamenů různých velikostí či kamenných útvarů, mnohdy bizarních. Nejznámější je bezesporu kadovský viklan, který je chráněn jako přírodní památka.

Některé kameny svým tvarem zcela, nebo částečně připomínají různé výjevy, například ležící krávu, hlavu praještěra, lidský obličej či Jánošíka. Jiné na sobě zase mají rýhy, praskliny a skalní mísy.

A chybět samozřejmě nesmějí ani kameny čertovské, k jejichž původu se vztahují různé pověsti, jak tomu v podobných případech bývá. Třeba o tom, jak kámen upustil pekelník, když se lekl kostelního zvonění nebo když prohrál sázku.

Zůstaneme-li u Kadova, potom kousek odsud narazíme na Malý čertův náramek a o kus dál na šest metrů vysoký Velký čertův náramek, dříve nazývaný Čertův cestovní vak. V jeho sousedství je menší přírodní skalní brána, jak jinak než Čertova. Mezi obcemi Pole a Tchořovice lze nalézt Čertovo kopyto a u Bratronic Čertův ranec.

Také samotná Blatná má svůj balvan spojený s pekelníkem. Jmenuje se jednoduše Čertův kámen a váží zhruba 80 tun. Pohled na něj je vskutku nevšední, protože ho obklopují panelové domy v ulici nazvané příznačně U Čertova kamene.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.