César Franck, předchůdci a následovníci. Lukáš Hurník uvádí koncerty skladatele a varhaníka

11. prosinec 2022

O Césarovi Franckovi se nevypráví moc snadno. Ani jeho život, ani jeho tvorbu nedoprovázejí nějaké výrazné události, které by si člověk snadno zapamatoval. Byl to prostě „jen“ skvělý varhaník, mimořádně nápaditý skladatel a úspěšný profesor pařížské konzervatoře. 

Napsal jen jednu symfonii, jeden smyčcový kvartet a jednu houslovou sonátu. Plodným autorem byl jen v chrámové hudbě. Jeho Panis Angelicus znají všichni a všichni varhaníci  provozují jeho skladby pro královský nástroj.

Čtěte také

V pondělním koncertu poznáme hudbu skladatelů, kteří měli na Francka vliv: Antonín Rejcha, Berlioz, Wagner. V úterý porovnáme Frnckovy symfonické básně s jejich předobrazem z pera Ference Liszta. Ve středu se zaposloucháme do jediné Franckovy symfonie s obdobným dílem jeho celoživotního rivala Camilla Saint-Saënse. Ve čtvrtek zazní Franckův smyčcový kvatet reagujíc na pozdní kvartety Beethovenovy. Na pátečním nebi zazáří Franckovy brilantní Symfonické variace pro klavír a orchestr spolu s varhanní tvorbou. V sobotu zalistujeme ve Franckově bohaté chrámové hudbě a v neděli dáme slovo Franckovým nástupcům: Chaussonovi, Viernovi, Milhaudovi a d’Indymu.

Franckova hudba, to je přehlídka důmyslných harmonických postupů, zejména překvapivých modulací a silných témat a melodických nápadů, která autor mistrně zpracovává.

Spustit audio

Související