Česká bigbandová sklizeň: Concept Art Orchestra a Euroradio Jazz Orchestra vydávají nová alba

19. červen 2015

Nezvykle rušno je koncem června na české bigbandové scéně. Svá nová alba vydávají Concept Art Orchestra i Euroradio Jazz Orchestra. V obou případech přinášejí „crème de la crème“ mladých jazzových skladatelů a aranžérů.

První z nahrávek představuje šestici soudobých jazzových autorů, která si přezdívá The Prague Six, tedy Pražská šestka. Jejich kompozice nahrál bigband Concept Art Orchestra, který má za sebou již dvě alba.

Pražská šestka představí svoje skladby v podání Concept Art Orchestra

Trumpetistka Štěpánka Balcarová

Šest mladých jazzových skladatelů a plně autorská tvorba pro big band – to je The Prague Six. Dlouhodobější projekt má premiéru v sobotu 1. března.

Orchestr vznikl v roce 2010 původně ve spolupráci s americkým skladatelem a aranžérem Edem Partykou. Iniciátorkou revitalizace bigbandu v pozměněném složení a s novým konceptem byla v roce 2014 trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová.

Ta je dirigentkou ansámblu a jednou z Pražské šestky, kterou spolu s ní tvoří saxofonista Luboš Soukup, trombonista Jan Jirucha, klavírista Vít Křišťan (všichni též členové souboru) a „nehrající“ klavíristé Martin Brunner a Tomáš Sýkora.

Concept Art Orchestra vystupuje výjimečně, jen několikrát za rok, neboť je složen z vynikajících hráčů z mnoha souborů a s vícero hudebnickými úvazky. Jsou mezi nimi třeba Marcel Bárta a Oskar Török ze sexteta Vertigo (další členka Vertiga, Dorota Barová, na tomto albu hostuje), Petr Kalfus, Robert Mitrega, David Fárek, Štěpán Janoušek, Jan Přibil, Stanislav Zeman, Petr Dvorský nebo Kamil Slezák.

Rozlehlé a promyšlené kompozice autorů z Pražské šestky, ovlivněné z mnoha směrů a nacházející se na pomezí jazzu a vážné hudby, dokonale využívají perfektní souhru orchestru, všechny barevné a výrazové možnosti jeho hry a improvizační schopnosti jednotlivých hráčů.

03069115.jpeg

Čeští autoři s evropským bigbandem

Druhá z aktuálních bigbandových nahrávek vyjde na přelomu června a července a české autory představuje v mezinárodním kontextu hráčů Euroradio Jazz Orchestra.

Jak název napovídá, jde o těleso sestavené ve spolupráci se sítí evropských rozhlasových stanic EBU. Každoročně nově sestavovaný big band se loni v říjnu představil na koncertech v Praze a Hradci Králové, výsledkem této jednorázové spolupráce pak je i nové album vycházející pod názvem In Prague (vydává Radioservis).

Ed Partyka a Bigbandtronics: Vychází oslnivé spojení big bandu s elektronikou

Ed Partyka diriguje Concept Art Orchestra při natáčení projektu Bigbandtronics – Prague Edition

Jazzový big band a soudobou taneční elektroniku spojil americký dirigent Ed Partyka na novém albu Bigbandtronics – Prague Edition. Ve spolupráci s hráči mladé české jazzové generace navazuje na podobně ambiciózní spojení JOČRu a Blue Effectu v 70. letech (Nová syntéza).

Nahrávku lze považovat za poctu výrazným osobnostem nejen hudebního světa. Jan Jirucha ml. (známý i z výše uvedeného Concept Art Orchestra) věnoval svou čtyřdílnou suitu odkazu basisty a skladatele Charlese Minguse. „Právě přes jeho tvorbu jsem se totiž postupně propracoval až k vážné hudbě,“ dodává autor a také dirigent ansámblu.

Malíři Janu Zrzavému věnovala opět svůj čtyřdílný cyklus Štěpánka Balcarová. „Je mým oblíbeným malířem, a proto jsem se rozhodla složit pro Euroradio Jazz Orchestra právě hudbu inspirovanou jeho obrazy,“ říká skladatelka a trumpetistka.

„Pro Štěpánku Balcarovou je příznačná americká kompoziční škola Eda Partyky, od které se čím dál častěji odklání k vlastnímu osobitému skladatelskému výrazu,“ dodává Václav Vraný z ČRo Vltava, který album spoluprodukoval.

V nahrávce Euroradio Jazz Orchestra čeští posluchači pravděpodobně nenaleznou mnoho známých instrumentalistů (většinou jde o evropské hráče kolem třiceti let věku), lze však vyzdvihnout účast několika výrazných sólistů, jako je rumunská zpěvačka Elenu Mindru (v tradiční rumunské písni Jocul a Tambalelor), britská trumpetistka Laury Jurd nebo český trombonista Štěpán Janoušek.

Čtěte takéRozhovor měsíce: Štěpánka Balcarová a Kryštof Marek – Speciální bigbandové vydání

Vést a udržet v Česku bigband na profesionální úrovni není snadné. Speciálně této problematice se bude věnovat pořad Rozhovor měsíce, který Český rozhlas Jazz vysílá 3. 7. od 14:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio