„Český rozhlas Jazz Café“ už od listopadu: novou koncertní řadu zahájí Beata Hlavenková

13. říjen 2019

„Český rozhlas Jazz Café“ se jmenuje nová řada koncertů v komorním obsazení, kterou od listopadu spouští stanice Český rozhlas Jazz. Vystoupení známých postav české scény i nových objevů budou volně přístupná v nedávno otevřeném prostoru Radiocafé Vinohradská 12 v budově rozhlasu. Jako první zde zahrají 7. listopadu Beata Hlavenková s Oskarem Törökem.

„Delší dobu jsme uvažovali, jak navázat s posluchači ještě intenzivnější kontakt, i mimo běžné vysílání. Otevření rozhlasové kavárny nám k tomu poskytlo vhodnou příležitost,“ vysvětluje Petr Vidomus, dramaturg Českého rozhlasu Jazz, který také stojí za novou koncertní řadou. 

Kavárna odpovídající estetice 30. let byla otevřena koncem září. „Prostor a jeho akustické možnosti jej předurčují hlavně pro vystoupení menších formací, které by zvukově zanikly na větších akcích, které pořádáme jindy v průběhu roku. Tady budou mít posluchači hudebníky doslova na dosah ruky,“ říká Vidomus. 

Český rozhlas Jazz plánuje pořádání koncertů jednou měsíčně, většinou první čtvrtek v měsíci, vždy od 19:00. Novou řadu zahájí pianistka a skladatelka Beata Hlavenková, která 7. listopadu v prostorách Radiocafé představí živě aktuální album Sně. Autorka hudby k filmu Dukla 61 zde zahraje spolu s trumpetistou Oskarem Törökem, známým mimo jiné z kapely Vertigo. 

V dalších dílech série na přelomu roku dojde hlavně na gypsy jazz a fúze jazzu s šansonem. „Chystáme koncerty česko-francouzských Les gars d'en bas (5. 12.) a kvarteta Futur Swing, které navazuje na hudební dědictví legendárního Django Reinhardta (9. 1.). Tenhle žánr se dosud do našeho vysílání příliš nedostal, tak tím trochu splácíme dluh,“ vysvětluje Vidomus. 

Vstup na koncerty je zdarma, všechny se je rozhlas chystá nahrávat a  záznamy dále využívat ve vysílání. „Myslím, že časem se z těch záznamů může stát celkem dobrý dokument současného českého jazzu. Věřím, že zaujmou i posluchače, kteří na koncerty nemohou dorazit osobně,“ míní dramaturg. 

Český rozhlas Jazz Café (Radiocafé, Vinohradská 12)

Nejbližší plánované koncerty ‒ začátek vždy v 19:00

7. 11. Beata Hlavenková + Oskar Török (představení alba Sně)
5. 12. Les gars d'en bas
9. 1. 2020. Futur Swing

autor: ČRo Jazz
Spustit audio

Související