Český rozhlas Jazz Fest otestuje „hranice jazzu“

24. srpen 2023

Český rozhlas Jazz oslaví 10. výročí svého vzniku unikátním festivalem ve spolupráci s pražským klubem Jazz Dock. Akce proběhne 26. října a program je tentokrát ryze zahraniční, s hlavním lákadlem v podobě špičkového amerického trumpetisty Theo Crokera.

VSTUPENKY KOUPÍTE NA STRÁNKÁCH JAZZ DOCKU

Jazzové rádio pořádá svůj festival podesáté, což je současně délka existence samotné stanice. „Věřím, že program večera bude podobně svěží, jako naše vlastní vysílání. Tentokrát jsme se zaměřili na současné jazzové fúze: uslyšíme snad vše, co si pod tímto pojmem dokážeme představit,“ říká Petr Vidomus, dramaturg Českého rozhlasu Jazz. „Kromě dobře známého jazz-hip hopového Theo Crokera jsme hodně objevovali, hlavně v Polsku a v Německu,“ dodává. 

Uslyšíme snad vše, co si pod pojmem fúze dokážeme představit.

Vrcholem večera bude nepochybně vystoupení kvarteta amerického trumpetisty Theo Crokera. Bývalý student legendárního Donalda Byrda čerpá z jazzové historie (jednu ze skladeb třeba věnoval Elvinu Jonesovi), ale v jeho tvorbě se se stejnou intenzitou odráží vlivy funku, soulu a R&B. „Dá se říct, že za jeho objev vděčíme zpěvačce Dee Dee Bridgewater, které se natolik zalíbil, že mu produkovala desku,“ připomíná Vidomus.

Theo Croker

Crokerovu nejaktuálnější tvář představují alba Blk2Life/A Future Past a Love Quantum. Na posledně jmenovaném se ve skladbě příznačně nazvané Jazz is Dead vyrovnává s problematickým odkazem pojmu jazz. „Nezahazuje jazzovou tradici, ale připomíná, že legendy jako Miles Davis nebo Duke Ellington škatulku jazz považovaly za svazující až vnucenou. Unikátní je, že tohle sdělení sám rapuje, k čemuž patrně dojde i v Praze,“ říká Vidomus.

Podobně neortodoxní je i mezinárodní kvarteto Kuhn Fu, založené německým kytaristou Christianem Kűhnem. „Kapela se označuje termínem Jazz-punk-psychedelia, což myslím dobře vystihuje její obtížnou zařaditelnost. Kűhn říká, že bojuje proti tzv. neviditelné jazzové zdi, což se mu daří odkazy na Zappu, kabaret i metal a estetikou à la Monthy Python,“ přibližuje dramaturg festivalu. Do Prahy přijedou Kuhn Fu v kvartetní sestavě, přičemž programem vyjdou z nejnovějšího alba Tantalos.

V programu festivalu nechybí ani mladé objevy. Z Polska přijede nadějná formace Filip Żółtowski Quartet. Čtveřice hudebníků z Gdaňsku spojuje tradici moderního jazzu s elektronickými efekty a silnými melodickými tématy, které čerpají mimo jiné z polského folkloru. Jde o fúzi inspirovanou producenty známými spíše z popové či EDM hudební scény (např. Flume, Medasin) a také hiphopovými beaty ve stylu produkce Jamese Yanceyho. „Na kapele zaujme strhující pnutí mezi volnějšími plochami a údernou elektronikou. Zajímavostí je také využití basového syntezátoru místo basy,“ říká Petr Vidomus. Kapela vznikla sice teprve v roce 2020, má za sebou ale už slibný debut a vystoupení na prestižních polských festivalech.

Český rozhlas Jazz nahrávky z festivalu následně zveřejní v audio i video verzi. Vstupenky na akci jsou k zakoupení na webu klubu Jazz Dock.

ČRo Jazz Fest 2023

Klub Jazz Dock, 26. října od 19:00

Theo Croker (US)

Kuhn Fu (DE)

Filip Żółtowski Quartet (PL)

autor: ČRo Jazz
Spustit audio