Český rozhlas Jazz má vlastní scénu na United Islands

18. červen 2013

Open air festival United Islands České spořitelny letos slaví 10. narozeniny. Tento rok opět nebude chybět scéna pro jazzové fanoušky, jejíž dramaturgie vznikla ve spolupráci s novou stanicí Český rozhlas Jazz. V parku Portheimka budou znít jazzové koncerty po dva dny, v pátek 21. 6. (od 17 do 22 hodin) a v sobotu 22. 6. (od 15 do 22 hodin).

Český rozhlas Jazz Stage bude stát stranou ruchu hlavního festivalového dění: nebude totiž na Ladronce, kde se odehrává většina festivalu, ale v klidnějším prostředí parku Portheimka (ulice Matoušova, Praha 5). „Nedávné povodně postihly festival i její jazzovou scénu – ta měla mít původně zázemí v klubu Jazz Dock, který byl však vytopen. Jsem si ale jistý, že změna lokality jazzu neuškodí – v parku Portheimka budeme lidem možná dokonce blíže,“ říká Petr Vidomus, dramaturg stanice Český rozhlas Jazz.

Podobně jako nová jazzová stanice Českého rozhlasu přinese i její jazzová stage na United Islands jazz svěží, ryze aktuální a s přesahy do jiných žánrů. Vstup na všechny koncerty je tradičně zdarma.

„Tentokrát jsme se zaměřili na slibná nová jména české jazzové scény, ale velice příjemným zpestřením programu je i norský trumpetista Didrik Ingvaldsen,“ doplňuje Vidomus.

Široké spektrum žánrů

Páteční program otevře kapela O.G. and the Odd Gifts, což je sólový projekt Ondřeje Galušky z kapely Eggnoise. Následovat bude výlet do free-jazzových vod s česko-norským kvartetem trumpetisty Didrika Ingvaldsena. Pátek pak uzavře známá pražská nu-jazzová formace Soliloqui, a to v rozšířené sestavě pod názvem Soliloqui Ensemble.

Sobotní program začne v Portheimce už v 15 hodin a představí průřez českou jazzovou a experimentální scénou. Mladé E-Converso propojuje vlivy newyorské downtown scény, současného evropského jazzu i dalších žánrů od vážné hudby až po metal. Skupiny Noční optika a Transitus Irregularis svou podobu jazzu vytvářejí na základě inspirací z klasické hudby.

02367952.jpeg

DoMa Ensemble, tedy duo Marcela Bárty a Doroty Barové, propojuje hlas violoncella a saxofonu s elektronickými efekty a loopy. Jejich debut byl nominován na Cenu Anděl v kategorii alternativní hudba. Na své si přijdou i příznivci elektrické podoby jazzu: v Portheimce se totiž představí nový elektrický projekt 4 Step trumpetistky Štěpánky Balcarové a kytaristy Jiřího Šimka.

Koncerty na Český rozhlas Jazz Stage bude rozhlas nahrávat a později vysílat. Sobotní část jazzového programu bude navíc přenášena živě videopřenosem na webu jazz.rozhlas.cz.


Zvětšit mapu

Český rozhlas Jazz Stage na United Islands České spořitelny 2013 Park Portheimka (ulice Matoušova, Praha 5).

pátek 21. 6. 2013 17:00 - O. G. & ODD GIFTS 18:30 - DIDRIK INGVALDSEN & NOCZ QUARTET20:00 - SOLILOQUI ENSEMBLE

02837961_0.jpeg

sobota 22. 6. 2013 15:00 - E-CONVERSO 16:30 - NOČNÍ OPTIKA 18:00 - DOMA ENSEMBLE 19:30 - 4STEP 21:00 - TRANSITUS IRREGULARIS

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.