Český rozhlas Jazz zakotví na United Islands

2. květen 2024

Český rozhlas Jazz se vrací ke spolupráci s festivalem United Islands of Prague. Svou vlastní scénu postaví 4. května na Slovanském ostrově, slibuje roztančenou fúzi jazzu, funku i hip hopu nebo divoké trio koketující s volnou improvizací a jazz metalem.

Onu „roztančenou fúzi“ přivezou na pražské hudební ostrovy polští Klawo, kapela, která patří k hlavním lákadlům ČRo Jazz Stage. Vznikla v Gdaňsku v roce 2020, původně jako lo-fi hiphopový projekt klávesisty Konstantyho Kostky. Nicméně objevná cesta ji dovedla trochu jinam. K instrumentální hudbě se spoustou prostoru pro improvizaci, inspirované mnohem širším spektrem zdrojů.

„Klawo sahají do starých skříní, ale do těch bez kostlivců. Jejich dědečkem je Herbie Hancock a jeho kolegové oddaní chraplavému jazzu 70. let,“ napsali o nich výstižně doma v Polsku a sedí to. Zálibu v „sedmdesátkovém“ jazzrocku a funku v nahrávkách Klawo jasně cítíme, ovšem profiltrovanou současností. Ani na hip hopové beaty a aktuální sound totiž Konstanty Kostka a jeho spoluhráči nezanevřeli.

Zajímavě působí i obsazení skupiny, ve které obvykle figuruje vícero hráčů na klávesové nástroje. A také sólisté na flétnu (Alicja Sobstyl) či trubku (Karol Tchórz). Ti se podíleli i na debutovém albu Klawo.

Němečtí dárci energie

Hvězdami ČRo Jazz Stage na United Islands budou také němečtí Malstrom. Trio si zvolilo výstižný název. Jeho hudba totiž skutečně připomíná neúprosný pád do mohutného mořského víru.

Muziku Malstrom je těžké přesně žánrově definovat. Možná by seděla škatulka jazz metal či jazz punk, ale zároveň si pánové pohrávají s postupy starého dobrého free jazzu, inspiracemi avantgardou „zornovského“ newyorského Downtownu i současným pojetím volné hudby. Pojítkem toho všeho je, vedle nesporné virtuozity, ohromná hráčská euforie a množství vydané energie.

Trio tvoří kytarista Axel Zajac (též Greg Osby, Nasheet Waits), budeník Jo Beyer a saxofonista Florian Walter. Upozornilo na sebe už albovým debutem Enter The Malstrom (2014), později společnou desku s pianistou Florianem Weberem z roku 2017 a ve stejném roce vítězstvím na International Getxo Jazz Competition. Zatím poslední nahrávkou tria je povedené album Klaus-Dieter (2021).

Domácí tvorbu bude na ČRo Jazz Stage reprezentovat nový projekt Undo Redo. Vznikl docela netradičně. Spojením Michala Šupáka a Jakuba Tenglera z elektronického tanečního dua Noisy Pots (do značné míry recesistického, sami svůj styl nazvali DIY kitchen electro a nečekaně konzistentní sound tvořili pomocí „bicích“ z hrnců a kýblů, doplněných elektronikou a syntezátory) s multiinstrumentalistou Antonínem Dlapou.

Dlapa se vyprofiloval především jako kytarista a hrál například s Tonyou Graves, Sisou Feher či Prago Union. Šupák z Tenglerem v Undo Redo vedle živě hrané elektroniky nezapomněli ani na kuchyňské instrumenty. Těšme se na překvapení i na zábavu.

Dění na ČRo Jazz Stage otevře písničkářka Karolina Beranova (nejde o překlep, ráda píše svoje jméno bez diakritických znamének). Její písně sice s jazzovou škatulkou nijak zvlášť nesouvisejí, ale kdo by byl žánrový puntičkář.

Ostatně festival United Islands je programově nejen mezinárodní, ale i důsledně nadžánrový. V termínu od středy 1. května do soboty 4. května nabídne celou plejádu zajímavých interpretů odlišných stylů. Namátkou estonského rockera Meelika, lotyšskou indie kapelu Inspo, slovinské popové LPS, irsko-české punkery A Clan Of Wolves, scénu world music, DJ sety, diskuse, autorská čtení atd. Vstup na koncerty je zdarma.

Program na ČRo Jazz Stage na United Islands of Prague

Slovanský ostrov, 4. května 2024

 

16:00 - 16:45: Karolina Beranova (CZ)

17:15 - 18:00: Malstrom (DE)

18:30 - 19:15: Undo Redo (CZ)

20:00 - 20:45: Klawo (PL)

Spustit audio