Charles Lloyd vysype z rukávu„Trio trií“

8. červen 2022

Legendární saxofonista, flétnista a skladatel Charles Lloyd (1938) musí vlastnit nějaký zázračný zdroj energie. Nejen, že pilně koncertuje a točí s The Marvels a dalšími projekty, ale paralelně posbíral materiál na hned tři alba se třemi různě obsazenými trii.

Samozřejmě, nahrávky pro plánovanou trojici titulů, která vyjde u Blue Note v intervalu pěti měsíců pod vtipnou hlavičkou Trio Of Trios, vznikaly postupně v delším horizontu. To ale neubírá nic z údivu nad úctyhodným množstvím kvalitní a invenční hudby, kterou letos čtyřiaosmdesátiletý maestro v posledních letech vypustil do světa.

Jako doklad stačí krátká rekapitulace. Materiál pro první z triových alb, nazvané Trios: Chapel a připravované k vydání již na 24. června, vznikl v prosinci 2018. Tedy v závěru stejného roku, kdy vyšel záznam originální spolupráce Lloydových The Marvels s písničkářkou Lucindou Williams na albu Vanished Gardens a kdy oslavenec natočil záznam koncertu k osmdesátinám, vydaný o dva roky později na ceněné desce 8: Kindred Spirits.

Jak název napovídá, snímek Chapel vznikl v inspirativním prostředí, a hlavně v typickém akustickém prostoru chrámu. Konkrétně v Coates Chapel v San Antoniu. Což určilo hudbě nejen téma, atmosféru a kontext, ale vlastně i obsazení The Chapel Tria: „Charles Lloyd si byl samozřejmě dobře vědom akustiky kaple, proto se rozhodl nevyužít bicí ani perkuse,“ uvádí tisková zpráva.

Bill Frisell, Charles Lloyd, Thomas Morgan

Jako partnera si Lloyd vybral fenomenálního kytaristu Billa Frisella, se kterým hraje také v The Marvels (ti navíc stihli v roce 2021 představit další album Tone Poem). A protože Frisell se v poslední době výborně sehrál v duu s kontrabasistou Thomasem Morganem (spolupráci zachytila živá alba Small Town a Epistrophy), o třetím do mariáše měl Lloyd jasno.

The Chapel Trio s Frisellem a Morganem koncertovalo často i později, včetně výjezdu do Evropy, nicméně na desku se Lloyd rozhodl dát záznam hned prvního společného vystoupení z onoho prosince 2018. „Ten večer získal magické místo v mojí paměťové bance,“ uvedl Lloyd o okamžitě navázaném kontaktu se spoluhráči, o kouzelném pocitu dokonalé souhry.

Ačkoliv náslech alba nebyl v době psaní článku k dispozici, leccos o atmosféře koncertu prozradí pilotní video se zadumanou verzí Strayhornovy kompozice Blood Count.

Mezi dalšími skladbami, které trio interpretovalo, budou například Lloydovy autorské kusy Song My Lady Sings (původně z alba Of Course, Of Course, 1965), nebo Dorotea’s Studio (z desky Voice In The Night, 1999), poklona inspirátorce a životní partnerce Dorothy Darr.

Setkání generací

Druhý z triových titulů by měl spatřit světlo světa 26. srpna pod názvem Trios: Ocean. Tentokrát půjde o souhru jazzového guru s hudebníky o jednu a půl až dvě generace mladšími. Konkrétně s kytaristou Anthonym Wilsonem (1968) pianistou Geraldem Claytonem (1984). Že to neznamená v jazzové souhře žádnou překážku netřeba zdůrazňovat, ale co je míněno oním „oceánským“ příměrem v názvu můžeme zatím jenom hádat.

I když máme nápovědu. I toto trio už má za sebou řadu koncertů. A nejde o první setkání, vždyť Lloyd se objevil jako host také na Wilsonově albu Frogtown (2016) a s Claytonem hraje i v duu.

Do třetice všeho dobrého, datum publikování třetího triového alba je stanoveno na 28. říjen. Lloyd se tu opět setká s jedním „klasikem“ a jednou nastupující hvězdou. Konkrétně s indickým perkusistou Zakirem Hussainem a kytaristou Julianem Lagem. S Hussainem příležitostně spolupracuje už po desítky let, ale ani souhra s Lagem není nevyzkoušená. Zaznamenala ji deska 8: Kindred Spirits. Ještě nápověda v podobně názvu třetího tria a titulu: Sacred Thread.

Alba mají vycházet jak jednotlivě na CD, LP a coby download, tak nakonec i shrnutá do box-setu tří vinylů. Box-set bude zajímavý pro milovníky artefaktů také pevnou krabicí se čtyřmi litografiemi zmíněné Dorothy Darr, výtvarnice, Múzy a manželky Charlese Lloyda. Nejdůležitější je ovšem vysoká pravděpodobnost, že v případě Charlese Lloyda nepůjde o žádnou samoúčelnou nadprodukci. Na cokoliv umělec v posledních letech sáhl, to se podařilo.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.