Charlie Haden měl rád formát dua. Inspiroval ho v hudbě i při braní drog

8. červen 2017

Život legendárního jazzmana byl plný krásné hudby, stejně jako peripetií se zákonem. Ve čtyřdílném pořadu ho přibližuje Petr Zvoníček.

Na obalu desky This Is Our Music (1960) kvarteta Ornetta Colemana je také studentská tvář Charlieho Hadena. Od začátku vypadal tento introvert nejméně o deset let mladší. Charakterizuje ho čistota, bezelstnost, ale také neústupná tvrdohlavost. Od začátku se nikomu nepodobal a nikdy si nezadal s komercí. Je to velmi zvláštní případ.

Charlie Haden (1937–2014) pocházel z hudbymilovné rodiny. Přitom nemá oficiální hudební průpravu. Jazz ho fascinoval už na gymnáziu a brzy začal hrát v losangeleských klubech, například s klavíristou Paulem Bleyem. V devatenácti letech byl pak přizván do kvarteta altsaxofonisty Arta Peppera.

Ten tehdy hrával stylizovaný, uhlazený West Coast jazz. Mezi lety 1962 a 1964 Haden spolu s Pepperem sdílel kvůli narkomanii vězeňský osud ve Forth Worthu a v Synanonu. Pepper s heroinem zápasil podstatně delší dobu a před koncem života znovu s Hadenem nahrával (alba Living Legend a So in Love). Životní zkušenost tehdy překonala rozbouřenou hlubokou vodu.

S klavíristou Hamptonem Hawesem, dalším spoluhráčem ze svých mladých let (také on si heroinem zkrátil život) natočil Haden duet As Long as There’s Music. S jiným heroinistou, zpívajícím trumpetistou Chetem Bakerem, zase vytvořili nádherné album Silence.

V sanfranciském klubu Trident vystupoval s klavíristou Dennym Zeitlinem, místním psychiatrem, jemuž ordinační hodiny kolidovaly s klubovou praxí. Později s ním vytvořil duetové album Time Remembers One Time Once, obsahující kromě skvělých verzí standardů i úletovou skladbu Předseda Mao.

Podobně jako altsaxofonista Lee Konitz, vyhledává i Haden pro otevřené dialogy dueta. Nahrál je s Alicí Coltraneovou, Donem Cherrym, Paulem Motianem, Christianem Escoudem, Archiem Sheppem, Ornettem Colemanem a naposled s Keithem Jarrettem.

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.