Chlorine Free – Le Fish

21. červenec 2014

Francouzská kapela Chlorine Free si vykládá fúzi po svém a nově. Možná si řeknete, že spolků míchajících funk a jazzrock s elektronikou a hip hopem běhá po pódiích spousta a už pěknou řádku let. Ale doufáme, že vás skladby v programu ČRo Jazz přesvědčí, že Chlorine Free vyčnívají nad průměr a jejich druhá deska Le Fish si volbu Albem týdne zaslouží.

Zjednodušeně lze říci, že síla kapely tkví ve zvládnutém kontrastu. Třeba starého s novým, jazz funku 70. let s elektronikou a hip hopem. Koncertní sestavu Chlorine Free tvoří dva klávesisté, trombonista, flétnista, basista, bubeník a - DJ. Už obsazení mnohé napoví. Na album navíc sezvali Chlorine Free i řádku hostů včetně rapperů. Pestrost zaručena.

Sound skupiny je založen, krom funkového tepu bicích s baskytarou, na dominantním využívání archaických Moogů a dalších syntezátorových starožitností jako Prophet 600 (jen o málo novější nástroj vyvinutý v roce 1982, jako první syntezátor operoval prostřednictvím MIDI). Elektrické piano Fender Rhodes, spolu s MiniMoogem tak typické pro jazzrock, berme jako samozřejmost. Odtud se bere onen zvukový dojem „staroby“. Stejně jako ze sól modulované baskytary principála Virgila Loracha.

 

Dřevní sound (ještě nesmíme zapomenout na clavinet!) se ovšem dobře doplňuje s moderními elektronickými zvuky a „dýdžejským“ scratchingem Doc Jonese. Také rapová „hádka“ původem americké hip hopové umělkyně Voice Monetové a dalšího hostujícího Američana MC Raashana Ahmada ve vskutku výbušné skladbě The Bomb působí v rámci alba úplně přirozeně.

Podívejte se na ukázku z koncertu: 
 
 

Kytara, na kterou hraje muž skrytý pod uměleckým jménem Booster, není naštěstí přehnaně metalicky zboosterovaná, jak by se mohlo podle přezdívky zdát. Ba ani jazzrockově staromilská, spíše funkově odsekává a dodává koloratury. Když nehraje na kytaru, vyžívá se pan Booster také v syntezátorovém harampádí. Do spektra historizujících analogových zvuků přidal Korg MS-20 z roku 1978

Chlorine Free většinou sázejí na hybné rytmy, ale vydají se bez mindráků i do elektronické mlhy v loudavé lounge skladbě Kom Jentinson. Což je další ze zmíněných zvládnutých kontrastů: mezi hrubým, „tlakovým“ tanečnem a doslova romantickými pasážemi. O libé melodické motivy se často stará flétnista Yann Cléry (při troše fantasie se vám možná vybaví vzpomínka na „diskotékové“ období Herbieho Manna). Se stejnou náruživostí se ovšem i on věnuje rapu. Což vlastně dělá nejen v Chlorine Free, ale i s vlastní kapelou TNT, jejíž název sice záměrně odkazuje na výbušninu, ale znamená prý „zcela nové tendence“ - Toute Nouvelle Tendance.

 

Chlorine Free se zkrátka cítí jako ryby ve vodě jak v oceánu „davisovského“ funku silně ovlivněného fúzí 70. a také experimenty ranných 80. let (zde si nemůžeme nevzpomenout na slavná průkopnická elektrická alba Herbieho Hancocka), tak v bystřinách současné elektronické scény. A pokud bychom pokračovali v parafrázích, tahle hudba je zkrátka opravdu bez chlóru. Přirozeně svěží, ale když se občas ode dna zvíří kal, je to naschvál. Kvůli správné zemitosti.

Chlorine Free – Le Fish

Virgile Lorach – baskytara, kontrabas, bicí nástroje, klávesové nástroje, programováníMichael Escande – bicí nástroje, perkuseDavid Monet – klávesové nástrojeYann Cléry – flétna, zpěvRomain Clerc-Renaud – klávesové nástroje, klavírDoc Jones – gramofony, scratchingBenoit Giffard – trombónBooster – kytara, syntezátor, perkuseClemence Monet, j.h. – zpěvVoice Monet, j.h. - zpěvSoweto Kinch, j.h. – zpěv, saxofonRaashan Ahmad j.h. – zpěvNya, j. h. – zpěv

03167130.jpeg

Label: Seventy Three / DuNose Productions, 2014

www.facebook.com/chlorinefree

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka