Chrudimské čekání na radary končí. První měřidlo už je namontované v Markovicích

9. duben 2024 12:47

Radary jsou namontované a už je zbývá jen nastavit. V Chrudimi se tak blíží konec přetahované kolem měření rychlosti. Vedení města se roky nemohlo dohodnout, jestli vůbec a kde rychlost měřit. Teď je systém připravený na spuštění.

Nakonec se nebude měřit přímo v Chrudimi, ale v místní části Markovice, tedy ve směru na Čáslav. Radary mají v Chrudimi za sebou dlouhý příběh. Radnice se nemohla dohodnout na jasném řešení. Původně byl plán měřit rychlost u nemocnice, potom to byly mobilní radary, které by se stěhovaly třeba po městském okruhu u plynáren, na výjezd Topolskou ulicí nebo k fotbalovému stadionu MFK.

Všude tam se ale měřit nebude. První budou Markovice, a to i proto, že lidé v obci sami upozorňovali na časté porušování pravidel a rychlou jízdu.

Radary v pronájmu

Radary už jsou na sloupech v Markovicích namontované a na měření upozorňují dopravní značky. Podle starosty Chrudimi Františka Pilného už zbývá jen techniku zkalibrovat, aby bylo měření přesné. A podle starosty by se naostro mohlo začít ještě v dubnu.

Chrudim se nakonec rozhodla, že si radary nekoupí, ale pronajme. Bude ji to stát 35 tisíc měsíčně a smlouva je nastavená na čtyři roky. Radary dokážou pokrýt 300 metrů dlouhý úsek. Technika změří rychlost aut v obou směrech a vozidlo vyfotí.

Radnice jako hlavní důvod zavedení kontrol uvádí bezpečnost provozu a snížení rychlosti ve vybraném úseku. A pokud by radary zabraly, je možné, že se objeví i jinde.

Spustit audio

Související