Chytrý semafor v centru Pardubic pustí školáky a zastaví vysoké kamiony

22. leden 2024 09:30

Přechod přes frekventovanou ulici 17. listopadu v Pardubicích patří k nejnebezpečnějším ve městě. Každý všední den tam přejdou stovky dětí z nedaleké základní školy, které můžou řidiči přes okolní zaparkovaná auta snadno přehlédnout. To se má teď změnit. Město tam plánuje semafor.

Inteligentní světelné zařízení navíc zastaví vysoké kamiony a nepustí je dál do podjezdu, kde se opakovaně v minulosti zasekly. Od přechodu vede mezi domy cesta do Základní školy Štefánikova. Před osmou ráno koordinují provoz na přechodu strážníci.

Špatný rozhled

„V tuto chvíli není přechod úplně dle norem a není úplně bezpečný,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

V současné době parkují u přechodu auta a chodci nemají dobrý rozhled. To se má změnit zrušením parkovacích míst v okolí přechodu. Dalším opatřením bude právě semafor s tlačítkem pro chodce. Světelné zařízení také dokáže detekovat auta vyšší 3,3 metru, v takovém případě spustí červenou a auto zastaví.

Semafor v takovém případě dá navíc signál městské policii, aby vozidlo zastavila a odklonila na jinou trasu, řekl Hrabal. Opakovaně se stává, že vyšší auta kvůli své výšce podjezdem neprojedou a způsobí dopravní komplikace. Přitom řidiče na výškové omezení podjezdu upozorňuje několik dopravních značek, dodal Hrabal. Za semafor a další úpravy město zaplatí 3,7 milionu korun. „Počítáme s nimi v první polovině kalendářního roku,“ uzavírá Hrabal.

autoři: Šárka Rusnáková , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související