Cimbalistka Zuzana Lapčíková o projektu Orbis Pictus

2. únor 2012

Cimbalistka a zpěvačka Zuzana Lapčíková nedávno vydala nové album Rozchody, návraty. Nejen o něm byla řeč v pořadu Je jaká je na ČRo 2 (2. února).

Na webu ČRo Jazz jsme o CD, které vyšlo koncem loňské roku, již informovali. V rozhovoru, který vedla Eva Kvasničková, Lapčíková promluvila o svých hudebních začátcích, studiích na univerzitě v Brně, specificích hry na cimbál, nebo vlivu, který na ní měl (původem romský) jazzový basista Josef Fečo.

Poslechněte si celý rozhovor se Zuzanou Lapčíkovou:

Řeč přišla i na Orbis Pictus, velký vokálně-instrumentální projekt na texty Jana Amose Komenského. Oratorium Orbis Pictus přednese Lapčíková 22. února na koncertě v pražském Rudolfinu. Základem vystoupení bude sice Lapčíkové jazzový kvintet, ten však doprovodí Pražská komorní filharmonie a Český filharmonický sbor. Nahrávka, která v Rudolfinu vznikne, bude základem pro nové album.

02483260.jpeg

Poslední tři roky se Lapčíková na koncertech obklopuje novým kolektivem jazzmanů. „Je to takový česko-moravsko-slezsko-slovensko-romský kvintet,“ říká o kapele Lapčíková. Pianista Ondrej Krajňák a basista Josef Fečo pocházejí ze slavných romských rodin, Fraš pochází ze Slezska a bubeník Kamil Slezák přišel z Olomouce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.