Co dělají jazzmani v létě? Koníčky a koně českých hudebníků

18. červenec 2016

Pro české jazzové hudebníky je hudba každodenním chlebem. Co ale dělají ve svém volném čase, když zrovna necvičí na nástroj nebo nejsou na turné? Včelaří, nebo rybaří... nebo taky jezdí na kánoi. A pochopitelně mají mnoho dalších zálib, které byly také námětem našeho nedávného kvízu. Zjistěte, jaký je soukromý život profesionálních jazzových hudebníků!

Že jazzoví hudebníci nežijí jenom hudbou bylo patrné velmi brzy poté, co naše redakce zapátrala na internetu či se zeptala přímo aktivních jazzových hráčů. Výsledkem je velmi pestrá kolekce koníčků a hobby, který přinášíme níže. Víte o dalších zajímavých zálibách českých jazzmanů? Klidně nám napište své tipy!

Jiří Stivín jako vášnivý fotograf selfie

Ačkoli fenomén „selfie“ máme tendenci považovat za novodobý fenomén, Jiří Stivín (který mimochodem vystudoval kameru na FAMU) s nimi začal už za komunismu. Již tehdy o jeho koníčku psal např. časopis Československá fotografie. Zde jako fotograf v „plné polní“:

 

Tomáš Liška včelařem

Basista Tomáš Liška je pro změnu známý svým vztahem k chovu včel a výrobě medu. Ve svém facebookovém statusu nedávno nabídl přátelům přebytky ze své „medové sklizně“.

Status Tomáše Liška o nabídce medu

Vít Křišťan pilotem ultralightů

Pianista Vít Křišťan (např. Inner Spaces, Soul Resolution) se již v dětství věnoval leteckému modelářství. Jeho záliba v posledních letech přerostla do skutečné vášně pro renovaci a létání na ultralightech. Zde jej vidíme v hangáru s jedním z jeho oblíbených kousků:

 

Petr Beneš motorkářem

Pro pianistu Petra Beneše je jízda na motocyklu velkou vášní. Zde pózuje s motorkou své oblíbené značky Harley-Davidson:

 

Ondřej Štveráček v posilovně

„Člověk se dobře cítí, když ho nic nebolí, když sportuje,“ říká známý saxofonista Ondřej Štveráček v dokumentu Gym Jam. Jeho život mezi posilovnou a pódiem je dokonce námětem tohoto snímku Johana Kolínského:

 

Jakub Zomer coby kanoista

Pianista Jakub Zomer má také rád sport, ale miluje především kanoistiku. Zde je zachycen v Tróji na snímku z roku 2013:

 

Miriam Bayle a rybaření

Zpěvačka Miriam Bayle neskrývá svou vášeň k rybaření. Ústřední motiv pro obal alba Song dokonce našla na jednom z rybářských veletrhů, jak řekla v nedávném rozhovoru pro ČRo Jazz.

Roman Pokorný jako zarputilý biker

Kytarista Roman Pokorný má v posledních letech také blízko ke sportu. Kromě kanoistiky se věnuje hlavně jízdě na horském kole. Zde výjev z vrcholu Šemnické skály:

 

Vojtěch Procházka příznivcem dechovky

Pianista Vojtěcha Procházka (Vertigo, Bergljot) je znám svým neortodoxním přístupem k hudbě. Méně se o něm ví, že je také vyučeným ladičem pian a má zálibu v dechovce. Zde na archivním snímku AVU zcela vlevo:

 

Výtvarník Marcel Bárta

Saxofonista Marcel Bárta patří k ústředním osobnostem české jazzové scény. Poměrně dobře známo je, že se aktivně věnuje také výtvarnému umění a fotografii. Pro své hudební přátele realizoval např. obaly alb kapel Muff, Limbo, E Converso, Doma Ensemble a dalších. Zde malá ukázka jeho tvorby:

 

Dano Šoltis – automobilový závodník

Další člen skupiny Vertigo, bubeník Dano Šoltis, se ve volném čase rád věnuje vaření (jak ukázal náš pořad Jazzové vaření), ale znám je i jako automobilový závodník. Zde jej můžeme vidět při jízdě motokárou na chebském okruhu:

 

Jiří Slavík mistrem kuchyně

Basista Jiří Slavík rád experimentuje v hudbě, ale také v kuchyni, v níž zúročuje své zkušenosti z dlouholetých pobytů v Londýně a ve Francii. Na této fotografii připravuje svou specialitu – pstruha naloženého ve vodní lázni. Snímek je z pořadu Jazzové vaření:

Jiří Slavík připravuje vodní lázeň (k uvaření pstruha)

Rybář George Mraz

Světoznámý basista George (Jiří) Mraz hrál snad s každým, kdo na světové jazzové scéně něco znamená. Jiří je ovšem také náruživým rybářem. Jak je vidět na snímku z loňského roku, tuto vášeň s ním sdílí i jeho žena Kamila (rovněž pianistka):

 

autor: Petr Vidomus
Spustit audio