Co nabídnou evropské jazzové festivaly? 1. díl

6. červen 2014

Spojení návštěvy zahraničního jazzového festivalu s krátkým výletem za humna či dokonce dovolenou slibuje přinést „znásobené“ zážitky, vychutnat opravdu nevšední atmosféru. Zvláště pokud se hudba snoubí s atraktivním přírodním prostředím nebo probíhá v historických kulisách. Následující sérii festivalových medailonků berte jen jako rozsahem omezený tip, kam za jazzem v létě vyrazit. Možností nabízí Evropa nepřeberně.

Montreux Jazz Festival

Sluší se začít festivalovou legendou, která se ve švýcarském Montreux píše od roku 1967. Při zrodu události výrazně pomáhal zakladatelům v čele s Claudem Nobsem také Ahmet Ertegün, zakladatel labelu Atlantic Records, a jeho bratr i obchodní partner Nesuhi Ertegün. Hráli zde Miles Davis, Ella Fitzgerald, Bill Evans i Charles Mingus, činnost festivalu dokumentuje plejáda slavných hudebních filmů a nahrávek.

Festival v Montreux se vlastně nikdy neomezoval jen na jazz. Od začátku reflektoval blues, zval B. B. Kinga i bluesrockera Stevieho Raye Vaughana. A také rock i pop, namátkou Led Zeppelin, Pink Floyd, Franka Zappu či Prince. Nejinak tomu bude letos. Mezi hlavními hvězdami figurují skotská folk-rocková písničkářka Amy Macdonald, bluesový zpěvák a kytarista Chris Rea, klasik populární hudby Stevie Wonder, trip hopový projekt Massive Attack či rapper a hitmaker Pharrell Williams. Nabídka festivalu je ovšem natolik pestrá, že si přijdou na své i milovníci žánru, vepsaného do jeho jména.

Termín konání: 4. až 19. července

02975868.jpeg

Zajímaví interpreti: Tigran Hamasyan (8.7.), Jack DeJohnette Trio with Ravi Coltrane & Matt Garrison (9.7.), Mulatu Astatke (13.7.), Manu Katché Quartet with Richard Bona (14.7.), Prism feat. Dave Holland (15.7.), John Scofield Überjam Band (16. 7.)

Když už tam budete: Určitě nevynechejte procházku po nábřeží Ženevského jezera, s výhledem na panoráma Alp. Milovníci historie a dramatických scenérií mohou navštívit nedaleký hrad Chillon ze 13. století, jeden z vůbec nejlépe zachovaných evropských vodních hradů Evropy. Ostatně na samotném hradě proběhne i několik koncertů, třeba tematický večer Jazz Meets Classic s polským pianistou Leszkem Możdżerem.

www.montreuxjazzfestival.com

Jazz à Vienne

Festival u obce Vienne nedaleko Lyonu v jihovýchodní Francii. S dostatečně dlouhou tradicí, aby získal renomé (byl založen v roce 1981) a s hlavní scénou umístěnou v římském amfiteátru, což určitě zvyšuje atraktivitu akce. Stylové a malebné prostředí se doplňuje s dobrým vkusem dramaturgů. V minulosti tu hráli Miles Davis, Stan Getz, Sonny Rollins, či Dee Dee Bridgewater.

I zde mají rádi přesahy. Pokud jste ctiteli širšího spektra žánrů, potěší vás letos třeba někdejší zpěvák Led Zeppelin Robert Plant, bluesman Buddy Guy nebo bluesrocková kapela Tedeshi Trucks Band manželského páru kytarových virtuózů, paní Susan Tedeshi a pana Dereka Truckse (Eric Clapton Band, The Allman Brothers Band).

03137854.jpeg

Termín konání: 27. června až 12. července

Zajímaví interpreti: Paolo Fresu Quintet (28.6.), Ibrahim Maalouf (1.7.), Quincy Jones (3.7.), Jamie Cullum (7.7.)

Když už tam budete: Kromě římských památek, kterým se ocitnete i během koncertů doslova nadosah (a nejen římských, město se chlubí i stavbami románskými a gotickými), se určitě vyplatí procházka údolím řeky Rhony a ochutnávka místních skvělých vín.

www.jazzavienne.com

Garana Jazz Festival

Jeden z nejprestižnějších rumunských jazzových festivalů probíhá od roku 1997 na „zelené louce“, což mu ještě přidává na kouzlu. Atraktivní program přitáhne opravdové nadšence, ale díky jistému nepohodlí, natvrdo napsáno, odradí snoby.„V loňském roce se sjelo něco kolem sedmi tisíc návštěvníků. Festival je čtyřdenní, každý večer proběhnou čtyři až pět koncertů kapel a interpretů zvučných jmen, k tomu je třeba připočítat dva doprovodné koncerty v kostelíku v sousední vesnici Brebu Nou. Dramaturgie je zaměřena především na americké kytaristy a skandinávskou jazzovou scénu. Ale prostor se dává i domácí scéně. Festival probíhá v amfiteátru, obklopeném lesy a loukami, sedí se na kládách a dřevěných lavičkách. Stanové městečko je neorganizované, kempuje se u potoka nadivoko,“ popisuje zážitky účastnice loňského ročníku, fotografka a publicistka Barka Fabiánová.Co je na návštěvě pro nás „neokoukaného“ festivalu v Rumunsku nejlákavější?

„Asi atmosféra. Garanské publikum dokáže být vstřícné, spontánní a umí hudební výkony náležitě ocenit. Potlesk ve stoje je častý. Loni jsem zažila, kdy celý dav naprosto spontánně zpíval Happy Birthday Siru Charlesi Lloydovi. Vládne přátelská atmosféra a člověk se nemusí bát odložit si věci a jít se projít. Určitě bych jela zase, Garana je místo, které si člověk zamiluje,“ dodává Barka Fabiánová.

02574658.jpeg

Termín konání: 10. až 13. července

Zajímaví interpreti: Marius Neset Quartet (10. 7.), Joey DeFrancesco Trio, Arve Henriksen Band (11.7.), The Crimson Projekct, Kimmo Pohjonen (12.7.), Tom Harrell „Colors Of Dream“ with Jonathan Blake, Esperanza Spalding..., Mike Stern / Bill Evans Band feat. Dennis Chambers and Tom Kennedy (13.7.)

Když už tam budete: Nedaleko leží soutěsky, kaňony, propasti a hory národního parku Semenic-Cheile Carașului. Ovšem za prochození stojí jak blízké okolí Garany, tak celá oblast Banátu, kde mimo jiné najdete i dávné vesničky českých přistěhovalců.

www.garana-jazz.ro

Pozn. Není dost dobře možné sledovat změny v programu festivalů a průběžně aktualizovat text. Než vyrazíte, aktualizujte informace třeba na webech příslušných koncertních přehlídek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio