Co nabídnou evropské jazzové festivaly? 2. díl

23. červen 2014

Rádi spojujete dovolenou nebo aspoň kratší výlet s hudebním prožitkem? Možná vás inspiruje některý z našich letních tipů. Stejně jako v případě 1. dílu seriálu jsme se snažili klást důraz na festivalové destinace, které jsou zajímavé nejen kvalitním programem, ale také historickým či přírodním prostředím.

San Sebastian Jazz Festival / Heineken Jazzaldia

Věděli jste, že San Sebastian Jazz Festival v baskickém městě Donostia (ve španělštině San Sebastián), dnes „sponzorsky“ pojmenovaný Heineken Jazzaldia, má delší tradici než slavná přehlídka v Montreux? Je to tak, nejstarší španělský jazzový festival poprvé proběhl v roce 1966, o rok dříve než ten švýcarský. V minulosti hostil třeba Oscara Petersona, Ornetta Colemana, Raye Charlese, Dizzyho Gillespieho, Milese Davise, Arta Blakeyho, Weather Report a plejádu dalších.

V posledních letech se přehlídka rozrostla do vpravdě masových rozměrů. Konává se až na dvanácti scénách a nabízí kolem stovky koncertů, některé dokonce zdarma. Loni ji navštívilo 155.500 fanoušků. Festival si získal jméno i díky přírodním a historickým scenériím, dotvářejícím atmosféru hudby. Oblíbené jsou akce pořádané na pláži Zurriola.

Termín konání: 23. až 27. července

02777786.jpeg

Zajímaví interpreti: Bobby McFerrin, Enrico Rava, John Scofield Überjam Band, Chick Corea & Stanley Clarke Duet, Dave Holland, Dee Dee Bridgewater.

Když už tam budete: Nádherným panoramatem nadchne procházka k majáku Igeldo či podél zálivu La Concha. Pokud náhodou surfujete, najdete tu ty správné vlny. Město samotné doslova naplňují cenné architektonické památky jako kostel zasvěcený Sv. Ignáci z Loyoly (mj. spoluzakladateli jezuitského řádu), katedrála San Sebastián nebo palác Miramar.

www.heinekenjazzaldia.com

North Sea Jazz

Také North Sea Jazz už dnes patří k velkým festivalovým legendám. Činnost zahájil v roce 1976 díky lidumilnému a jazzumilnému sponzorskému aktu zakladatele Paula Acketa. Sídlem přehlídky byl původně Den Haag, v roce 2006 ovšem došlo k přesunu do areálu rotterdamského přístavu. Na North Sea Jazz si zahráli Miles Davis, Tony Bennett, Count Basie, Benny Goodman nebo „božská“ Sarah Vaughan.

North Sea Jazz si vydobyl přídomek „největší jazzový festival na světě“. Dnes už nejen díky až patnácti scénám, 25.000 návštěvníků denně a víc než tisícovce (!) účinkujících. Kosmopolitní přístavní dění totiž skutečně prostorově expanduje. Kdybyste si chtěli udělat trochu delší a pochopitelně dražší výlet, Nort Sea Jazz letos založil další „filiálku“ v Hong Kongu (14. až 16. listopadu). A další na Curaçau 29. a 30. srpna. Dá se předpokládat, že jazz skvěle zapadne jak do atmosféry asijského přístavního města, tak ostrova v Karibiku.

Přesahy do world music jsou letos už samozřejmostí.

Termín konání: 11. až 13. července

02644762.jpeg

Zajímaví interpreti: Joshua Redman, Vieux Farka Touré, Mehliana, Christian McBride, Jason Moran, Orquesta Buena Vista Social Club, Quincy Jones, Danilo Pérez, John Patitucci & Brian Blade Trio, Al Jarreau, Dr. Lonnie Smith, Kenny Garrett Quintet, Chucho Valdés & The Afro-Cuban Messengers, Avishai Cohen (trumpetista), Nir Felder...

Když už tam budete: Doporučovat prohlídku Rotterdamu je jako nosit sovy do Athén. Přesto aspoň dvojice tipů. Vystoupejte na vyhlídkovou věž Euromast a pak vyrazte tím směrem, který se vám bude při pohledu z ptačí perspektivy nejvíc líbit. A sbírky musea umění Boijmans van Beuningen patří k nejhodnotnějším v Evropě.

www.northseajazz.com

Jazz In Marciac

Jazz in Marciac má pro cestovatele Evropou tu výhodu, že se koná průběžně v relativně dlouhém intervalu tří týdnů. Je tudíž snazší se „přinatrefit“ jinak než festivalově cílenými cestami. I on už má relativně dlouhou tradici, počínající v roce 1978. Mezi jeho prominentní hosty patřili v minulosti Lionel Hampton, Stan Getz, Marcus Miller či Ray Charles.

Termín konání: 27. července až 18. srpna

Zajímaví interpreti: Herbie Hancock & Wayne Shorter, Chick Corea & Stanley Clarke (29. 7.), Omar Sosa (31. 7.), Eliane Elias Quartet (1. 8.), Spyro Gyra, Kenny Garrett (3. 8.), Ahmad Jamal (5.8.), Kenny Barron Trio (8.8.), Wynton Marsalis & Richard Galliano (8.8., v zajímavém programu „From Billie Holiday to Edith Piaf“), Tigran Hamasyan, Avishai Cohen (kontrabas) Trio (10.8.)...

02354473.jpeg

Když už tam budete: Marciac leží v půvabné oblasti jihozápadní Francie, v regionu Midi-Pyrénées, Střední Pyreneje. Výšlapy do přírody této na Evropu relativně řídce osídlené oblasti, za trochou ticha, se víc než nabízejí.

www.jazzinmarciac.com

Poznámka: Není dost dobře možné sledovat změny v programu festivalů a průběžně aktualizovat text. Než vyrazíte, ověřte si prosím informace na webech příslušných hudebních přehlídek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio