Co nabídnou evropské jazzové festivaly? 3. díl

30. červen 2014

Pokračujeme v sérii náhledů do programů evropských jazzových festivalů a tipů pro každého, kdo zážitek z hudby rád propojuje s cestováním a neobvyklým prostředím. Tentokrát jsme se soustředili na akce geograficky dostupnější. Když už ne přímo za humny České republiky, tak aspoň u sousedů.

Jazz Open Stuttgart

Relativně mladý, leč renomovaný německý festival letos zahajuje třetí dekádu existence. Soustředí se na lákavá jména i žánrové přesahy. V minulosti tu hráli muzikanti ve spektru od B. B. Kinga přes Dee Dee Bridgewater, kterou doprovodil (spolu s orchestrem) čínský „klasický“ klavírista Lang Lang, po trio Rypdal-Vitouš-Gurtu. Letos festival nabídne mj. relativně vzácnou příležitost slyšet Vana Morrisona.

Termín konání: 13. až 20. července 2014

02960987.jpeg

Zajímaví interpreti: Van Morrison, Herbie Hancock & Wayne Shorter, Jamie Cullum, Jeff Beck, Marius Neset, Chris Barber, Gregory Porter.

Když už tam budete: Stuttgart se může na první pohled jevit jako gigantická průmyslová aglomerace, ale nedejte se zmýlit. Nabízí i řadu cenných architektonických památek. Třeba kostel Stiftskirche, renesančně přestavěný Altes Schloss (Starý zámek) či výstavný Neue Schloss (Nový zámek) v barokním slohu. Máte raději současnou architekturu? Zdejší televizní věž, skutečná dominanta horizontu města, je údajně první věží svého druhu postavenou z betonu. Můžete vystoupat i na její vyhlídkovou terasu.

www.jazzopen.com

Warsaw Summer Jazz Days

Jazzové festivalové Polsko láká na řadu zajímavých akcí doslova celoročně. Mezi letními přehlídkami si vybudovaly dobrou pověst například Varšavské letní jazzové dny, pořádané od roku 1992. Vystupovali tu mimo jiné Joe Pass, John Zorn, Chick Corea, Bobby McFerrin, John McLaughlin, Pat Metheny, Al Di Meola, Branford Marsalis či Marcus Miller.

Termín konání: 9. až 13. července

Zajímaví interpreti: Jack DeJohnette Trio, Liberty Ellman Quintet, Gregory Porter Band, Dave Holland „Prism“, Gerald Clayton Trio, Gary Peacock/Marc Copland/Joey Baron.

02608918.jpeg

Když už tam budete: Varšavu netřeba asi příliš představovat. Královský hrad sice zničilo válečné běsnění roku 1944, byl ovšem důstojně znovuvybudován do původní podoby. Za návštěvu určitě stojí barokní Pałac w Wilanowie a hlavně palác Łazienki, výstižně zvaný „Palác na vodě“, obklopený rozsáhlým parkem v barokním stylu.

www.adamiakjazz.pl/warsaw-summer-jazz-dayswww.facebook.com/warsawsummerjazzdays

Jazzfestival Saalfelden

35. ročník rakouského jazzového festivalu zdánlivě nenabízí tolik hvězdných jmen, to však nic neznamená v souvislosti s kvalitou programu. Vždyť Marc Ribot patří k nejzajímavějším nadžánrovým kytaristům posledních dekád, pomáhal vytvořit charakteristický sound Toma Waitse či Elvise Costella, o spolupráci ho žádali tak odlišní umělci jako Hector Zazou, Medeski Martin & Wood, Madeleine Peyroux, Dianna Krall a Robert Plant. Zvědavost budí i vystoupení britského projektu Get The Blessing, spojujícího trip hopovou rytmiku kapely Portishead s dechaři Jakem McMurchiem a Petem Judgem, inspirovanými tvorbou Ornetta Colemana. Šanci slyšet Archieho Sheppa nemusíme vypichovat.

Termín konání: 29. až 31. srpna

Zajímaví interpreti: Marc Ribot, Ben Goldberg, Trio Joachim Kühn invite Archie Shepp, Erik Friedlander, Get The Blessing.

02585393.jpeg

Když už tam budete: Saalfelden patří k oblíbeným dovolenkovým destinacím. Jak by ne, vždyť panoráma alpských štítů je tu doslova na dosah. Pokud nejste příznivci horských túr, jezero Steinermen, na jehož březích město leží, vybízí ke koupání.

www.jazzsaalfelden.com

Poznámka: Není dost dobře možné sledovat změny v programu festivalů a průběžně aktualizovat text. Než vyrazíte, ověřte si prosím informace na webech příslušných hudebních přehlídek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio