Concept Art Orchestra chystá druhý ročník Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera

13. duben 2017

Big band Concept Art Orchestra opět vyzývá hudební skladatele všech věkových kategorií k tvorbě nových jazzových kompozic. Skladby vybrané odbornou porotou orchestr nazkouší v průběhu podzimu a následně je nahraje na veřejné premiéře v rámci akce Český rozhlas Jazz Fest 2017.

Tři vítězné kompozice skladatelské soutěže pro jazzový big band. Poslechněte si záznam premiéry v podání Concept Art Orchestra

Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera 2017 (2. ročník) – Concept Art Orchestra

Druhý ročník Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový big band vyvrcholil 27. listopadu, kdy na veřejném koncertě v karlínském Studiu A Českého rozhlasu uvedl Concept Art Orchestra v premiéře mj. tři vítězné skladby. Záznam večera si můžete poslechnout na ČRo Vltava 14. prosince od 21.00.

Šestnáctičlenný ansámbl pod vedením Štěpánky Balcarové uspořádal první ročník soutěže loni na jaře. „Zájem ze strany českých autorů mě mile překvapil. Stylová šíře kompozic byla rozmanitá – od swingových až po velmi moderní, prakticky v žánru vážné hudby,“ vzpomíná Balcarová.

Také letos bude zaslané příspěvky hodnotit mezinárodní porota, tentokrát ve složení Michael Abene (USA), Matúš Jakabčic (SK), Kryštof Marek, Štěpánka Balcarová a Luboš Soukup.

„Michael Abene byl deset let hlavní skladatelem a dirigentem WDR Big Bandu a během svojí kariéry napsal aranžmá pro Johna Scofielda, Kurta Ellinga, Toma Harrella a nespočet dalších. Dnes je mu 74 let a učí v na univerzitě v Grazu, odkud ho znám. Jsem moc ráda, že se nám ho pro soutěž podařilo nadchnout,“ přibližuje Balcarová renomovaného skladatele.

Concept Art Orchestra (La Fabrika, 12/2016)

Abene do Prahy také v rámci akce osobně přijede, zúčastní se závěrečného koncertu a uspořádá skladatelský workshop na pražské HAMU.

Vítězné kompozice Concept Art Orchestra provede a natočí v rámci akce Český rozhlas Jazz Fest 27. listopadu. Celý koncert pak bude do dvou týdnů odvysílán na Českém rozhlase Vltava. Vybrané skladby big band také může zařadit do stálého repertoáru a hrát je i na dalších koncertech. Vítěze letos navíc čeká i finanční odměna.

Zájemci o účast v soutěži mají své kompozice v délce 5–10 minut zaslat nejpozději 30. září 2017. Detailní instrukce a podmínky jsou ke stažení zde.

Štěpánka Balcarová
autor: Petr Vidomus
Spustit audio