Concept Art Orchestra premiéroval nové skladby mladých českých autorů. Poslechněte si záznam

13. prosinec 2018

Český jazzový big band Štěpánky Balcarové zaměřený na soudobou tvorbu a objevování nových autorů natočil v pondělí 12. 11. 2018 na veřejném koncertě v karlínském Studiu A Českého rozhlasu kompozice, které ve Skladatelské soutěži Karla Krautgartnera vybrala mezinárodní porota v čele s bubenickou a skladatelskou hvězdou Johnem Hollenbeckem.

Z celkem devíti kompozic, přihlášených do třetího ročníku soutěže, byly nakonec k nazkoušení, provedení, natočení a následnému odvysílání Českým rozhlasem vybrány čtyři. Nejlepšího hodnocení se dočkala skladba This Made My Day Zdeňka Boreckého.

Druhé místo obsadil pianista Martin Konvička a jeho Nerf Nitro Throttle Shot Blitz (Intervention), třetí skončil Augustin Bernard s kompozicí Waltz for Rose a čtvrté místo pak patří Michalovi Wróblewskému a jeho Plateaux. Bubeník Václav Pálka obdržel čestné uznání za svou skladbu Rita.

Podívejte se na fotografie ze zkoušek a z koncertu:

„Pro některé skladatele může být psaní pro big band neprobádaný terén,“ říká dirigentka a vedoucí projektu Štěpánka Balcarová, „ale cílem naší soutěže je právě tyto autory podněcovat k vykročení z jejich komfortní zóny a autory zkušenější pak motivovat ke komponování nových skladeb. Myslím, že to se nám daří. Díky soutěži jsem sama objevila několik skvělých skladatelů, o kterých jsem dříve vůbec nevěděla a kteří od účasti v soutěži napsali řadu dalších inovativních kompozic.“

Zdeněk Borecký na zkoušce Concept Art Orchestra

Concept Art Orchestra je přední český jazzový big band, jedinečný svou specializací na interpretaci skladeb současných českých skladatelů. Dirigentsky, dramaturgicky a organizačně ho řídí trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová, pod jejímž vedením vydal album The Prague Six, které získalo mj. Cenu Anděl 2015. V prosinci 2018 big band vydával nové album Vánoce dospělých.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Související