Concertino Praga - je čas poslat přihlášku

14. září 2019

Český rozhlas a Akademie klasické hudby vyhlásili 54. ročník soutěže Concertino Praga. Na D-dur si při té příležitosti připomeneme atmosféru Koncertu laureátů, který se konal 10. června 2016 v pražském Rudolfinu. Dirigoval Libor Pešek.

Pro Concertino Praga je letošní ročník zlomový. Spolupořadatelem se stala Akademie klasické hudby. Soutěž bude od svého 54. ročníku každoročně probíhat jako multioborová v oboru sólové hry s věkovým limitem 15 let na nástroje housle, violoncello, klavír, cembalo, kytara, harfa, akordeon a 16 let ve hře na nástroje flétna, hoboj, klarinet, fagot, saxofon, lesní roh, trubka a trombon.

Na podporu tradice komorní hry se od 55. ročníku bude vždy paralelně konat i soutěž v oboru komorní hry, a to vždy v dvouletém cyklu. Zde je určena věková hranice účastníků na 20 let průměrného věku všech členů souboru.

Velkou novinkou je ale to, že o vítězi se rozhodne až po koncertu na festivalu Dvořákova Praha. Nebudou tedy soutěžit jen nahrávky, ale mladý umělec musí zaujmout porotu i naživo. Pro mladé talenty je teď nejvyšší čas poslat přihlášky.

Detaily naleznete zde.

Koncert laureátů Concertino Praga 2016

Díky Concertinu Praga máme v archivu stovky skvělých snímků s mladými interprety a také desítky záznamů finálních koncertů z Rudolfina. Pro připomenutí vybíráme ten z roku 2016. Hrál se Šostakovič, Čajkovskij, Popper, Rachmaninov, soutěžili klavíristé a violoncelisté, dirigoval Libor Pešek.

Vysíláme 14. září 2019 ve 20:00

autor: LH
Spustit audio