Covid se zásadně změnil a vytvořil vlnu i uprostřed léta. Je to velmi neobvyklé, míní biochemik Trnka

29. červen 2022

Počet lidí s pozitivním testem na covid-19 opět roste. Za pondělí, ale i za úterý bylo pozitivních víc než tisícovka testů. Můžou za to nakažlivější subvarianty omikronu BA.4 a BA.5, které ve vzorcích tvoří až 75 procent. „Rouška není hanba a tak stále platí doporučení k jejich nošení,“ připomíná náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). „Pokud se necítíte dobře, tak byste neměli chodit do zaměstnání a zůstat doma,“ dodává.

Přes růst pozitivních testů ale podle Pavlovice zatím ministerstvo nezaznamenalo nějaký výrazný nápor nemocných v nemocnicích, a to ani na JIPkách.

„Virus se změnil tak zásadně, že dokázal vytvořit vlnu i uprostřed léta, což je pro tento typ respiračních onemocnění – a koneckonců i pro zkušenost, kterou s ním dosud máme – velmi neobvyklé. Je to něco, co nikdo úplně nečekal,“ varuje biochemik Jan Trnka z Centra pro modelování biologických a společenských procesů.

Změna viru je velmi neobvyklá a je to něco, co nikdo nečekal.
Jan Trnka

„Všichni jsme čekali, že přijde klasická podzimní vlna – stejně jako je to u dalších respiračních onemocnění. No a vida – máme tu vlnu uprostřed léta… Rozhodně to není obvyklé chování viru a ukazuje to, jak obrovskou schopnost vývoje a změny má,“ doplňuje Trnka.

Hosté:
Josef Pavlovic, náměstek ministra zdravotnictví
Zdeněk Hostomský, hlavní řešitel a vědecký koordinátor Národní institut virologie a bakteriologie
Jan Trnka, biochemik, proděkan 3. LF UK, odborník Centra pro modelování biologických a společenských procesů
David Feltl, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze
 

„Vůbec bych se nespoléhal na to, že každý virus bude automaticky spět k tomu, aby byl méně závažný. U varianty BA.4 a BA.5, která začíná dominovat, tak máme překvapení. Trnka tak dokonce předpokládá, že by na podzim mohlo přijít ještě něco vážnějšího.

„Možné to je – koneckonců když se podíváme na evoluční vzdálenost současné varianty BA.4 a BA.5 proti původnímu omikronu, tak je veliká. Za relativně krátký čas se dokázal velmi dramaticky a velmi významně odlišit od původní varianty omikron.“

Další vlna na podzim

„Nikdo v tuto chvíli nedokáže predikovat, co se objeví za další tři nebo čtyři měsíce. Takže je pravděpodobné, že potenciálně lépe se šířící varianty už někde existují – možná, že ještě nebyly detekovány, nebo se ještě nezačaly šířit. Na to bychom ale potřebovali křišťálovou kouli – je možné, že se objeví varianta, která bude i více nakažlivá a bude způsobovat závažnější onemocnění,“ míní biochemik.

Čtěte také

Podle náměstka Pavlovice se na podzimní vlnu pandemie už ministerstvo připravuje. „Chystáme kampaň, která má na základě dat ukázat, jak očkování funguje, kolika závažným průběhům nemoci se už tak podařilo zabránit. Chceme také ukázat, že vakcína je bezpečná a není důvod se na podzim neočkovat,“ vysvětluje.

To, jestli budou k dispozici i nové vakcíny, náměstek říct nedokáže. „Závisí to na kapacitě výrobců a také na jednotlivých schvalovacích autoritách jako jsou FDA nebo EMA – tedy jak a kdy budou schváleny upravené vakcíny a v jaké podobě.“

Nečekat až na podzim ale biochemik Trnka nedoporučuje. „Očkování bych rozhodně doporučil třeba těm, kteří mají chronická onemocnění, jsou ve vyšším riziku, ve vyšším věku – posilovací dávku by si klidně mohli dát už teď,“ uzavírá.

Celé Téma dne s Šárkou Fenykovou najdete v audiozáznamu.

autoři: Šárka Fenyková , lup
Spustit audio

Související