Dan Bárta a Concept Art Orchestra: Poslouchejte nové vánoční skladby v podání předních českých jazzmanů

22. prosinec 2016

Big band Concept Art Orchestra v čele se Štěpánkou Balcarovou vystoupil minulé pondělí ve vyprodané pražské La Fabrice. Koncert s unikátním vánočním programem, který v roli hostů obohatili Dan Bárta, Alfred Strejček, Marta Kloučková a Štěpán Janoušek, zaznamenal ČRo Vltava a vy si ho můžete poslechnout 24. 12. 2016 mezi 17.15 a 18.30 nebo streamovat v tomto článku.

„Ohlasy na koncert byly dobré. Měli jsme radost, že nakonec vše proběhlo hladce. Přípravy totiž zabraly téměř celý rok. Skladby musely být hotové už na konci léta, aby se vše stihlo dobře nazkoušet,“ říká Balcarová, dirigentka a vedoucí kapely. Sama pro koncert do instrumentální podoby upravila sedm klasických koled a napsala jednu vlastní píseň.

Pro Dana Bártu zhudebnili Martin Brunner a Vít Křišťan, členové skladatelského uskupení The Prague Six, básně Jana Skácela a Fráni Šrámka. Janouškovi a Kloučkové pak texty od současných autorů nebo dokonce své vlastní zpracovali Tomáš Sýkora a Luboš Soukup.

Herec a recitátor Alfred Strejček proložil program mluvenými vstupy. Cituje například z textů Jaroslava Vrchlického nebo z Bible. „Už jsem s pane Strejčkem spolupracovala dřív a když jsem dospěla ke koncepci celého programu, nedokázala jsem si v roli recitátora představit nikoho jiného, než jeho.“

Týden intenzívního zkoušení završil po pražském vystoupení ještě koncert – přesněji oficiální premiéra – v areálu Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. Díky podpoře broumovského mecenáše ostatně také celý projekt vznikl.


Když jsme řešili, co zhudebnit, rozhodovali jsme se podle textu. Dana Bártu oslovily Skácelovy Vánoce dospělých a Šrámkův Prosinec. Zhudebňovat české texty je většinou oříšek, ale tentokrát to šlo celkem hladce.

„Z našich vlastních skladeb v programu se nové české koledy nejspíš nestanou, nicméně v dalších letech bychom je rádi alespoň dostali k dalším posluchačům,“ říká s úsměvem Balcarová. „Napřesrok plánujeme tento program reprízovat, ať už ve stejné nebo vylepšené podobě.“

Concept Art Orchestra je profesionální jazzový big band jedinečný svou specializací na interpretaci skladeb současných českých skladatelů. Dirigentsky a dramaturgicky ho řídí trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová, pod jejímž vedením soubor loni vydal album The Prague Six, které získalo mj. Cenu Anděl 2015.

Podívejte se na upoutávku ke štědrovečernímu vysílání koncertu:

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Související