Dee Dee Bridgewater slaví, připomeňte si některé zapomenuté nahrávky

27. květen 2020

Famózní zpěvačka Dee Dee Bridgewater slaví 27. května kulatiny. Pogratulujme jazzové divě třeba i poslechem nahrávek, které na jejích řadových deskách nenajdete. Ať už jde o spolupráci s jinými slavnými hudebníky, nebo o skutečné rarity.

Řadovky paní Dee Dee zná samozřejmě každý její ctitel. A není třeba nosit sovy do Athén. Rozhodli jsme se proto nabídnout k poslechu raději pár kompozic méně obvyklých, občas i hůře dohledatelných.

Frank Foster – The Loud Minority

Jako dvaadvacetiletá, v roce 1972, se Dee Dee podílela na avantgardním, experimentálním titulu saxofonisty Franka Fostera. Na desce hrál i její tehdejší manžel, trumpetista Cecil Bridgewater. Zpěvačka se tu neomezuje jen na vokály, ale pouští se i do sugestivní deklamace, recituje, využívá mluvené slovo. Mimochodem, hraje tu i Jan Hammer. A také Stanley Clarke.


Stanley Clarke – Unexpected Days

Se Stanleym Clarkem si Dee Dee Bridgewater zazpívala hned několikrát. Rok před vydáním vlastního profilového debutu Afro Blue (1974) se například objevila jako host na albu Children Of Forever (1973). Jejím partnerem v duetu je Andy Bey. Mezi muzikanty figurují Chick Corea či Pat Martino. Později Dee Dee přispěla i na Clarkovo album I Wanna Play For You (1979).

Charles Sullivan feat. Dee Dee Bridgewater – Now I’ll Sleep

Opravdu nádhernou baladu nazpívala Dee Dee na albový debut Genesis (1974) trumpetisty Charlese Sullivana. Jako muzikant tu Sullivan ustoupil téměř do pozadí, blýskne se až v závěru písně, zato parádně. Ale je cítit, že coby skladatel psal Dee Dee přímo na tělo (a na hlasivky).

Dee Dee Bridgewater & Philip Bayley – People & Places

Dee Dee se jak známo nepohybovala výhradně ve světě jazzu. Řada jejích starších řadových alb spadá spíše do oblasti R&B a muzikantsky vytříbeného popu. Nemluvě o výletech do hájemství šansonu či world music. Ve Francii dlouhá léta žijící zpěvačka si v roce 1994 střihla i „titulkový“ filmový duet People & Places s Philipem Baileym pro celovečerní francouzskou komedii La Vengeance d'une Blonde (u nás promítané coby Pomsta jedné plavovlásky). Ne, nejde sice zrovna o jeden z vrcholů dráhy zpěvačky, natož filmového umění, ale úkolu se Dee Dee zhostila se ctí.

Christian McBride & Dee Dee Bridgewater – It’s Your Thing

Nahrávka pochází z doby relativně nedávné a patří k těm známějším, ale je tak povedená, že ji nemůžeme vynechat. V roce 2011 přizval Christian McBride zpěvačku na svoje „kolaborativní“ album Conversations With Christian. Najdeme tu skladby natočené se Stingem, Angélique Kidjo či Chickem Coreou. Tenhle „hlas kontra bass“ (Ridina Ahmed s Petrem Tichým se určitě nezlobí kvůli využití jména) It’s Your Thing patří k nejpovedenějším momentům desky.

Samozřejmě zdaleka nejde o všechny zajímavé rarity a spolupráce. Za zmínku by určitě stály snímky s vibrafonistou Royem Ayersem či bubeníkem Normanem Connorsem, příspěvek De Dee na debut Mutima (1974) basisty Cecila McBee nebo na povedený titul Black Love (1974) saxofonisty Carlose Garnetta. Ale však jsme jen chtěli inspirovat k vašemu vlastnímu pátrání. A připomenout ty narozeniny. Přejeme vše nej! 

Spustit audio