Dějiny násilí podle Thomase Ostermeiera. První divadelní přepis Édouarda Louise přiváží do Prahy berlínská Schaubühne

24. listopad 2023

V románu Dějiny násilí se francouzský spisovatel Édouard Louis vyznává z traumatizující události svého dospívání. Německý režisér a umělecký šéf slavné berlínské scény Schabühne am Lehniner Platz – Thomas Ostermeier teď do Prahy přiváží svou adaptaci. V prostorách DOX+ ji představí oba nadcházející víkendové dny v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka.

Naposledy předvedl Ostermeier Praze svého Richarda III. Po pěti letech se vrací s adaptací současného díla. Jevištní podobu Louisovým Dějinám násilí vtisklo vloni Švandovo divadlo na Smíchově. Verze německého „postbrechtovského režiséra“ je už z roku 2018: „Nejen že jsem poprvé uvedl Édourda na německém jevišti, mám za to, že vůbec poprvé mimo Francii. Na německou společnost to mělo velký dopad,“ říká mimo jiné v reportáži. Poslechněte si celý rozhovor s Thomasem Ostermeierem.

Schaubühne am Lehniner Platz: Im Herzen der Gewalt

Posedlost prostorem

Vždy jde o hledání prostoru, říká scénografka Nina Wetzel, která už pětadvacet let udává tón estetice německého divadla. Kromě toho, že je podepsána i pod Dějinami násilí berlínské Schaubühne, prezentuje v Praze až do konce ledna příštího roku výběr ze svého díla v Goethe institutu a ve foyer Divadla Na zábradlí. Její výstava nese název Räume (Prostory).

Schaubühne am Lehniner Platz: Im Herzen der Gewalt

Spustit audio

Související