Delvon Lamarr Organ Trio v nové sestavě míří i do Brna

26. leden 2022

Delvon Lamarr Organ Trio alias DLO3 vstoupilo do druhé „pětiletky“ existence albem Cold As Weiss. Opět s novým mužem na postu bicích nástrojů. A opět přesvědčivě.

Bubenická stolička je u DLO3 zřejmě žhavá. Nebo snad byla, pánové Delvon Lamarr a „Jimmy James“ Williams možná konečně našli toho pravého třetího do mariáše. Důležitým „nováčkem“ se stal, jak napovídá název alba, nevadský bubeník Daniel „Vanilla“ Weiss, dříve známý ze sestavy funk/soul/rockových The Sextones. Nepleťme si ho ale s newyorským kolegou Danem Weissem, věhlasným sólistou i spoluhráčem Chrise Pottera či Johna Zorna, jde jen o shodu jmen a profesí.

Tvorba Delvona Lamarra a spol. ovšem zůstává konzistentní. I na Cold As Weiss se trio drží původní koncepce aktualizovat odkaz 60. a 70. let, původní funk, soul jazz a blues. A hrát „feel good music“, hudbu vyznívající pozitivně a optimisticky. Což v dnešních pohnutých dobách potěší. Ovšem teprve nyní, s Weissem, zní podle Delvona „trio tak kompaktně a pevně, jak jsem si vždy představoval“.

Novou sestavu představil a pokračování vytčeným směrem potvrdil singl Cold As Weiss, publikovaný loni v dubnu, symbolicky v době narozenin nového bubeníka. Vůbec první nový kus, který trio s Weissem vytvořilo. „Vznikl neplánovaně jako kouzlo okamžiku, inspirován groovem, který ‚vykopnul‘ Daniel v pauze mezi našimi živými streamy,“ prozradil Lamarr.

Přestože je tato skladba „titulní“, na albu skladbu Cold As Weiss paradoxně nenajdete. Postupně přibylo tolik silného materiálu, že se do soupisky v pořadí čtvrtého (třetího studiového) alba tria nevešla. Najdete ji ovšem na bandcampu:

Vtipný název loňské skladby ani aktuálního alba přitom nelze brát doslovně. Jestli je nováček Weiss opravdu kliďas, pohodář nebo chladnokrevný chlapík, jak by interní vtípek „cold as Weiss“ naznačoval, to jeho hra neprozrazuje. Naopak, groovy pulzují jako žhavá láva, dynamika bicích nástrojů se brilantně propojuje s basovými rejstříky Lamarrových hammondek. Propis Weissova jména do titulu desky odráží spíše důležitost, jakou spoluhráči novému členu tria přisuzují.

Vanilka je dobrá příchuť

Ne, že by nový člen zastiňoval pozornost, kterou právem přitahují leaderovy varhany nebo kytara Jimmyho Jamese. A ne, že by některý z řady předchozích bubeníků, včetně Michaela Duffyho, který zahrál s triem v roce 2019 v pražském Jazz Docku, byl špatný. Nicméně Weiss zapadl do hudby výborně. A hlavně, sestava podle vlastních slov členů funguje i po lidské stránce.

Ačkoliv Weissovo domovské působiště je nevadské Reno a DLO3 sídlí o tisíc kilometrů severněji v Seattlu, jde o staré známé. „Vanilla“ Weiss se totiž znal s Delvonem a Jimmym Jamesem už z doby před deseti lety, kdy studoval právě na Seattle Drum School Of Music. Když DLO2 zase jednou hledalo bubeníka, neúspěšně vyzkoušelo 160 (!) uchazečů, jak prozradila Delvonova manželka a manažerka tria Amy Novo, a Weiss měl zrovna volno u The Sextones, došlo k opětovnému setkání.

O přátelských vztazích ostatně svědčí i bubeníkova přezdívka. Nadávkou „Vanilka“ totiž Afroameričané častují bledé spoluobčany, tady jde ovšem o projev uznání. Jako když muzikant ocení výkon svého kolegy slovy „to je ale... MF!“

Hlavní devizou tria přitom zůstává drive a odpovídající zvuková syrovost a razantnost. Na dřeň obnažený, nepřezdobený, i na studiové nahrávce „živý“ sound tří nástrojů působí zajisté hybněji, než by tomu bylo na uhlazeněji produkovaných nahrávkách. Žádný ze tří hudebníků navíc nepodléhá pokušení svoje party přezdobit. Přednost mají přehledné riffy, čisté melodické linie, volný prostor mezi tóny. Žádné zbytečné „trylky“, výplně a vycpávky; kde stačí jeden tón, nikdy neznějí tři.

Čtěte také

K funkovým a souljazzovým inspiracím je také nutno přičíst impulsy rockové. Nejen v Big TT‘s Blues volí Lamarr vybuzené, lehce zkreslené sólové rejstříky varhan, s oblibou využívané bluesrockovými a hardrockovými hráči. Také kytara nese mnoho z rockové zvukové estetiky 60. let, ať už dobovým hallem, decentním lampovým zkreslením nebo „bludnou“, psychedelickou reminiscencí acid rocku. Nápadný příklad? Sólo s využitím wah-wah pedálu neboli kvákadla v závěrečném This Is Who I Is. A o funkrockové minulosti bubeníka již byla řeč.

Delvon Lamarr zdůrazňuje, že Weiss není žádným dalším záskokem ani fluktuantem, ale permanentním členem. Bude fajn, když DLO3 tohle obsazení vydrží. A je dobře, že trio s novou krví máme šanci slyšet 9. dubna 2022 na Jazzfestu Brno. Tedy pokud omikron, pí nebo ró nezařadí posun na pozdější datum.

Delvon Lamarr Organ Trio - Cold As Weiss

 

Delvon Lamarr – varhany

Jimmy James – kytara

Daniel Weiss – bicí nástroje

 

Label: Colemine Records, 2022

 

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.