Děti v těchto dnech absolvují zápisy do prvních tříd. Jak probírají a proč má skoro čtvrtina odklad?

10. duben 2024

Zápisy do prvních tříd základních škol jsou v plném proudu. Konkrétní termín zápisu určuje každý ředitel zvlášť. Rodiče mají čas své děti zapsat až do konce dubna. Někteří to ale letos neudělají a využijí možnost odkladu.

K zápisu letos v kraji podle údajů olomouckého hejtmanství zamíří přes 6 800 dětí, což je jen o pár dětí více než v loňském roce. K zápisům míří rodiče s dětmi po celý duben a konkrétní termín určují ředitelé jednotlivých škol.

Jak zápis vypadá a co od něj očekávat?

Není tak, že by u zápisu učitelé děti zkoušeli přísně ze znalostí. Ve školách se snaží zjistit, jestli je předškolák na první třídu připravený a zralý. A snaží se to dělat takovou formou, aby to pro děti bylo příjemné.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

„Děti si popovídají s paní učitelkou, řeknou, jak se jmenují. Můžou ji například říct, kolik mají sourozenců, kde bydlí. Pak tam máme povídání u pohádky, u čehož poznáme, jakou má dítě znalost a jak dobře vyslovuje. Máme tam také hry, které se týkají matematických představ, takže skládají kostičky, přiřazují větší, menší atd. Nechybí ani zkouška motoriky – stříhání nůžkami, držení tužky,“ popsala například Daniela Hlaváčová, zástupkyně ředitelky Základní školy Holečkova v Olomouci.

Ne každé šestileté dítě do školy v září nastoupí. Rodiče mají možnost odkladu školní docházky. Jak to funguje? A jak se k odkladům staví zástupci škol? Odpovědi hledala reportérka redakce zpravodajství Barbora Taševská.

O tématu v rubrice O čem se mluví hovořila také Lenka Nejeschlebová, psycholožka a vedoucí poradny.

Ve středu 17. dubna se budeme bavit na téma uvedení Josefa Nuzíka do úřadu arcibiskupa. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.