Diamo chystá odstřel přes 80 metrů vysoké těžní věže dolu Lazy v Orlové

9. květen 2024 15:51

Státní podnik Diamo pokračuje v likvidaci bývalého černouhelného dolu Lazy v Orlové na Karvinsku. Na červenec připravuje odstřel přes 80 metrů vysoké železobetonové těžní věže, ještě předtím se budou bourat budovy v jejím okolí. Po roce 2026 zůstane z dolu jen jediná zachovaná historická těžní věž.

Odstřel věže budou provázet rozsáhlá bezpečnostní opatření. Jak upozorňuje střelmistr Jan Výmola, kvůli masivní konstrukci to nebude jednoduché.

Čtěte také

„Zvažujeme použití elektronických programovatelných rozbušek. Pak tady sto, sto padesát kilogramů plastické trhaviny, nějaký dynamit a něco málo plastické trhaviny typu Semtex nebo kumulativních naloží, protože vevnitř je ocelová konstrukce, která se musí vyřešit,“ popisuje Výmola.

Diamo má na starosti zahlazování následků hornické činnosti a zajišťuje i útlum těžby uhlí na Karvinsku. Důl Lazy podnik převzal spolu s dalšími utlumovanými doly na začátku roku 2021 od těžební společnosti OKD.

Černé uhlí se v Dole Lazy těžilo od roku 1892 do listopadu 2019, kdy tam firma OKD vydobyla všechny ekonomicky rentabilní zásoby. Celkem se v dole vytěžilo skoro 146 milionů tun uhlí.

autor: mrk | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související