Do Česka zavítá klavírní jazzová špička

10. říjen 2021

Pražský Mezinárodní festival jazzového piana se ve svém 26. ročníku rozmáchl hned na sedm večerů, během kterých zazáří například Marty Sánchez, Samuel Yirga nebo Harold López-Nussa. A do Brna přijede italský maestro Enrico Pieranunzi.

Milovníci jazzového piana se mohou chystat na hody. Mezinárodní festival jazzového piana zahájí 15. října v sále pražské Nuselské radnice koncert vyloženě lahůdkový, doslova „klavírní evropská unie mezi severem a jihem“. Během jednoho večera zazní sólový recitál finského virtuózního hráče Akiho Rissanena, přirozeně spojujícího klasický a jazzový slovník. Kontrapunkt mu vytvoří Portugalec Luís Figueiredo, jehož záběr sahá od jazzu až ke kvalitnímu temperamentnímu popu i scénické hudbě.

Nelze ovšem říci, že by byl některý z plánovaných festivalových večerů – dvojkoncertů méně lákavý. Mladý lucemburský klavírní talent Arthur Possing byl zatím viděn a kritikou chválen většinou v rámci svého „studentského“ německo-francouzsko-lucemburského kvarteta, o to zajímavější bude sledovat, jak si poradí se sólovým formátem.

Possingův „sparing partner“ pro večer 22. října v sále Nuselské radnice, Ignacy Wiśniewski, už právem patří k polským klavírním hvězdám. Prosadil se jako zakládající člen Almost Jazz Group, alby s vlastním triem či Jazzovou kantátou na verše Michała Rusineka. Působí jako pedagog na Akademii Muzycznej v Gdaňsku. U slovenského labelu Hevhetia nedávno vydal album Duos, s „rozhovory“ např. se saxofonistou Mikołajem Trzaskou či zpěvákem Marcinem Januszkiewiczem. Právě intimita téhle nahrávky může napovědět, jak vyzní Ignacyho sólový set.

Nezaměnitelnou melodiku ethiojazzu v klavírním podání slibuje Samuel Yirga Mitiku (pražská Novoměstská radnice, 2. listopadu), ve světě proslavený spoluprací s elektronickým projektem Dub Colossus a deskou Guzo, vydanou u labelu Petera Gabriela Real World.

Přirozené prolínání klasických postupů, jazzu a hudby předního východu je vlastní Isfarovi Sarabskimu z Ázerbajdžánu (vítězi klavírní soutěže Montreux Jazz Festivalu v roce 2009) a izraelskému hráči Edenovi Ladinovi (syn bubeníka Gila Ladina, má za sebou spolupráci s Terencem Blanchardem, Donnym McCaslinem i oběma Avishai Coheny – trumpetistou i basistou). Oba vystoupí 10. listopadu v Sukově síni Rudolfina.

Zvědavost budí i „středomořské“ setkání 26. listopadu na Nuselské radnici. Proběhne v režii španělské skladatelky Marty Sánchez, která podle anket DownBeatu a New York Times zanechala výrazný otisk i na newyorské scéně, a řeckého hudebníka Nikolase Anadolise, mimo jiné žáka Freda Hersche. 

V programu festivalu pochopitelně figurují i z našich pódií už dobře známí interpreti. Například Kubánec Harold López-Nussa (Sukova síň Rudolfina, 21. listopadu) nebo martinický maestro Grégory Privat (závěrečný večer MFJP, Atrium na Žižkově 5. prosince), který zaujal vystoupením v duu s Larsem Danielssonem.

Což zdaleka není vše. Kompletní seznam „dvojitých recitálů“ najdete níže.

Tribute Billu Evansovi 

Koncerty s hlavní rolí klavíru se pochopitelně neomezí jen na MFJP. Z těch výjimečných nelze přehlédnout sólový recitál jednoho z „klasiků“ italského piana Enrica Pieranunziho.

Legendární hráč má v katalogu desítky kapelnických a sólových titulů a v bohatém životopise spolupráci s jazzovými ikonami jako Chet Baker, Lee Konitz, Jim Hall či Charlie Haden. V rámci koncertní řady pořádané Filharmonií Brno se 20. října v Besedním domě soustředí na kompozice Billa Evanse.

A to jsme ani nenakousli koncerty triové, pro ctitele klavírního mistrovství a zároveň hutnějšího soundu. Do Prahy dorazí v triu např. Tigran Hamasyan či Emmet Cohen, do Prahy i Brna Joey Alexander... ale to už je na jiné povídání. Klavírní podzim zkrátka bude příkladně pestrý.

Výběr z podzimních klavírních koncertů

15. 10. Nuselská radnice, Praha - Aki Rissanen (FIN), Luis Figueiredo (PT)

20. 10. Besední dům, Brno - Enrico Pieranunzi (I)

22. 10. Nuselská radnice, Praha - Arthur Possing (LX), Ignacy Wisniewski (PL)

02. 11. Novoměstská radnice, Praha - Jana Bezek (SK), Samuel Yirga Mitiku (ETH)

10. 11. Sukova síň, Rudolfinum, Praha - Isfar Sarabski (AZ), Eden Ladin (IL)

21. 11. Sukova síň, Rudolfinum, Praha - Paul Lay (FR), Harold López-Nussa (CU)

26. 11. Nuselská radnice, Praha - Marta Sánchez (ES), Nikolas Anadolis (GR)

05. 12. Atrium na Žižkově, Praha - Florian Hoefner (DE/CA), Grégory Privat (FR)

Spustit audio