Do muzea v Ústí nad Orlicí vezou stovky chlebíčků. Jejich vynálezce byl odtamtud

9. duben 2024

Proslavil se stejně jako jeho výrobek v pražském lahůdkářství, ale pocházel z východu Čech. Městské muzeum v Ústí nad Orlicí na jeho počest uspořádá druhou Chlebíčkovou slavnost. Uskuteční se 11. dubna.

„Jan Paukert se v Ústí narodil v roce 1888. Pak odešel a vyučil se uzenářem, lahůdkářem. Cestoval po monarchii a učil se i v Německu. Po návratu v roce 1916 si založil na Národní třídě v Praze lahůdkářství. Sláva chlebíčků se šířila díky tomu, že poblíž sídlilo Národní divadlo a hlavně tam korzovala česká společnost. Zajít na chlebíček tak jednu dobu patřilo tak trochu k bontonu,“ říká ředitel orlickoústeckého muzea Radim Urbánek.

Větší jednohubky

Jak chlebíček vůbec vzniknul? „K lahůdkáři Paukertovi chodil jeho přítel, malíř a operní pěvec Jan rytíř Skramlík, kterému nevyhovovaly malé jednohubky. Požadoval něco na minimálně dvě tři kousnutí. Paukert si nechal udělat veky daného rozměru. První chlebíčky byly o něco menší než ty dnešní. Teď už můžou být rybí, s masovými pěnami, ale i vegetariánské s dýní, mixovanou zeleninou a podobně.“

Chlebíčková slavnost začne ve čtvrtek 11. dubna od 16 hodin v orlickoústecké Hernychově vile. „Na ukázku tam budou slané i sladké výrobky, případně drobné rychlé občerstvení od místních firem. Nesvazujeme jim ruce a nebudou to jenom chlebíčky. Spolupracujeme s Františkem Rybkou, předsedou východočeské sekce Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Má letité zkušenosti. Vařil prezidentům, diplomatickému sboru, má Řád Magdaleny Dobromily Rettigové.“ Tímto a dalšími oceněními se pyšní i tři další kuchaři, které na akci můžete potkat.

„Hotových přivezeme 700-800 chlebíčků a asi 80 jich vytvoří přímo na místě Vojta Kletečka. Když je dělal před dvěma lety, stačil u toho komunikovat, jednou rukou tvarovat sýr, šunku a dávat je na chlebíček správným způsobem. Pak se dá pochopit, proč jich za hodinu stihne tolik vyrobit. Má obrovskou praxi,“ vyzdvihuje Urbánek.

Zájem nad plán

Muzeum dává ke každému lístku chlebíček zdarma. „Před týdnem přišla paní a chtěla 7 vstupenek. Miluje chlebíčky a všechny chtěla pro sebe. Před dvěma lety dorazilo na úvodní ročník 450 návštěvníků během 2 hodin. Zájem předčil naše očekávání. Ani jsme po kladných reakcích na sociálních sítích nevylepovali velké plakáty. Jenom jsme roznosili malé pozvánky. Je to sice největší secesní vila v Pardubickém kraji, ale měla co dělat, aby pojala tolik návštěvníků.“

V dalších letech se v Ústí nad Orlicí podle Urbánka zaměří nejenom na chlebíčky, ale třeba i na kanapky, jednohubky a další. „Moderní gastronomie je svět opravdu obrovský a laik se chvílemi v tom nejlepším slova smyslu nestačí divit.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.