Dvojitý jubilant Jaroslav Krombholc

Na stanici Český rozhlas D-dur si 14. a 15 července dopoledne připomeneme hned dvojí výročí šéfdirigenta opery Národního divadla a také šéfdirigenta Symfonického orchestru Československého rozhlasu Jaroslava Krombholce.

V letošním roce si připomínáme hned dvě výročí jednoho z nejvýznamnějších českých dirigentů 20. století Jaroslava Krombholce. 30. ledna to bylo rovných 100 let, kdy se narodil a 16. července uplyne 35 let od jeho úmrtí. Současníky byl označován za nejtalentovanějšího žáka Václava Talicha a dobové recenze na mnohé jeho operní premiéry v Národním divadle to jen potvrzují. Často se v nich můžeme dočíst, že Krombholcovo nastudování bylo dokonale promyšlené do nejmenších detailů, orchestr hrál precizně a nikdy nepřekrýval pěvce. Operní znalci se na jeho kreace těšili stejně, ba dokonce víc, než na výkony zpěváků nebo režisérovo pojetí. Každou premiéru prožíval Jaroslav Krombholc až téměř do sebezničení, daným dílem žil od prvních zkoušek a od každého hned od začátku očekával maximální výkon a zaujetí.

Logo

V Národním divadle působil přes 30 let, závěrečné roky svého života ovšem prožil u Symfonického orchestru Československého rozhlasu. Díky tomu můžeme Krombholcovo umění slyšet i dnes na četných nahrávkách, které s rozhlasovými symfoniky pořídil.

Český rozhlas D-dur ve dvou víkendových dopoledních programech nabídne k poslechu širokou paletu nahrávek s Jaroslavem Krombholcem u dirigentského pultu. V sobotu to budou zejména nahrávky děl symfonických nebo koncertantních, v neděli pak dojde na ukázky z oper. Závěr Návštěvy bude patřit kantátě Antonína Dvořáka Svatební košile.

Vysíláme na ČRo D-dur 14. a 15 července 8:00-12:00 s reprízami po půlnoci

Spustit audio