Erik Truffaz o nové desce

3. listopad 2011

Listopadové číslo měsíčníku Harmonie přineslo obsáhlý rozhovor s trumpetistou švýcarského původu Erikem Truffazem. Zmiňuje se v něm mimo jiné o plánu na příští album se svým Quartetem.

Truffaz odehrál na podzim česko-slovenské turné, na kterém (spolu se zpěvačkou Annou Aaron a novým klávesistou Benoîtem Corbozem) představil repertoár z poslední desky In Between.

V říjnu mu vyšla pak 3 CD kompilace Best of 2011, mapující různá tvůrčí období trumpetistovy tvorby. V rozhovoru s Milanem Tesařem pro Harmonii však prozradil mnohem víc. Se svolením časopisu zveřejňujeme krátký úryvek:

Jako host na albu In Between zpívá švýcarská písničkářka Sophie Hunger, se kterou jste už v minulosti spolupracoval a kterou jste svým způsobem objevil. Proč jste ji přizval právě na tuto desku? Měl jsem k tomu dva důvody. Jednak se mi líbí, jak Sophie zpívá. Je přirozená, jiskrná, inspirativní, prostě dobrá umělkyně.

A ten druhý důvod? Klidně bychom mohli udělat CD beze zpěvu, nápadů máme dost. Jenže když ve Francii natočíte čistě instrumentální album, nikdy vás nezahrají v rádiu. A my nemůžeme vydat album, koncertovat a přitom nezaznít ani jednou v rádiu. To by byla umělecká sebevražda. A tak i kvůli tomu zařazujeme na alba písně s hosty, které máme rádi.

02408787.jpeg

Jak vůbec v Quartetu pracujete na aranžích? Předpokládám, že melodické linky nosíte vy? Je to různé. Někdo přinese novou skladbu, kapela ji začne hrát a po chvíli některý z nás navrhne, že zachováme třeba jen určitou melodickou linku a všechno ostatní úplně přetvoříme. Nebo jiný příklad: přinesu do kapely baladu a basista Marcello navrhne, že bychom z ní mohli udělat rockovou píseň. Tak ji zkusíme zahrát jako rock a postupně ji přetváříme.

Předloni jste vystoupil v Praze na festivalu Respect se svým indickým projektem Benares. Pokračuje ještě tato spolupráce s indickými hudebníky, případně vaše další „cestovatelské“ projekty Paris a Mexico? Pokračuje moje spolupráce s Mexičanem Murcofem. Chystáme společný projekt ještě s autorem komiksů Enkim Bilalem, který by měl spatřit světlo světa příští rok. A kromě toho jsme právě s Quartetem pracovali na novém albu, které je téměř dokončené.

Můžete prozradit něco konkrétního? Prostě jsme se právě vrátili ze studia, pracovali jsme jako obvykle, natočili pár věcí. Složili jsme podle mě několik pěkných skladeb a určitě přizveme Annu Aaron, která s námi teď vystupovala na českém turné. Bude to tak trochu pokračování In Between.

02408790.jpeg

Celou verzi rozhovoru si můžete přečíst v listopadovém čísle časopisu Harmonie.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.