Erik Truffaz zahraje ve znamení Rudého měsíce

6. březen 2020

Ale nelekejme se žádných neblahých nebeských znamení. Jde o pozitivní zprávu. Fenomenální trumpetista a mezižánrový hledač v březnu věnuje Česku podstatnou část svého evropského turné k albu Lune Rouge.

Erik Truffaz u nás poctivě, s přispěním přízně pořadatelů a fanoušků, představuje většinu svých pestrých projektů. Hrál tu různě zaměřený repertoár v průběžně se měnících sestavách svého kvarteta, ale také s indickými spoluhráči v Erik Truffaz Indian Project, v Paris Project se zpěvákem Sly Johnsonem, s mexickým „elektronikem“ Murcofem. Naposledy, loni v září, připomněl spolu s rapperem Nyou 20. výročí legendární fúze jazzu s hip hopem a drum’n’bass na albu Bending New Corners.

V březnu, a to hned na pěti koncertech v České republice a jednom slovenském, bude Truffaz prezentovat především sound a repertoár aktuálního titulu Lune Rouge (2019). V rámci trumpetistova hlavního seskupení Erik Truffaz Quartet představuje zvuk desky, a tudíž i předpokládaný pódiový styl kapely další novum. I když už jste třeba navštívili několik koncertů švýcarského muzikanta, netřeba se obávat opakování již slyšeného.

Zjednodušeně řečeno, současný pohled Erika a spol. na muziku je jaksi „futuristicko-retrospektivní“. Produkci i (spolu)autorskou přípravu repertoáru totiž Truffaz tentokrát svěřil generačně i služebně nejmladšímu členu kvarteta, v době natáčení alba osmadvacetiletému Arthuru Hnatkovi, známému také spoluprací s Tigranem Hamasyanem.

Hnatkovým sidemanským debutem u Truffaze bylo album Doni Doni (2016) a se „starými harcovníky“ trumpetistových sestav si dokonale sedl. Navíc vnesl do hudby jak současné nu-soulové či dream-popové praktiky, tak svoji zálibu v breakbeatu a na nové desce možná překvapivě i v soundu analogových syntezátorů 80. let, jejichž éru vlastně sám neprožil.

Ovšem zřejmě právě proto, že Hnatek vnímá postupy a zvukové barvy 80. let nezatížen sentimentem, nejde o žádné pusté retro. To spíše o nové využití vnímavě a zasvěceně odposlouchaných vzorců. Leccos může sice připomenout třeba dobový sound alb takového Petera Gabriela, nicméně zasazený do současného kontextu. Včetně vědomí jistého revivalu 80’s soundu, který na současné scéně můžeme snadno rozeznat.

To podstatné v hudbě Erik Truffaz Quaret pak zůstává, ať už sestava jakkoliv experimentuje s melodikou a nástrojovými rejstříky. Totiž málem bezbřehá improvizační invence trumpetisty, hypnotické groovy a samozřejmě i barevná paleta Benoita Corboze, který určitě kvůli analogovým syntezátorům nezapomene doma ani svoje zasloužilé elektrické piano Fender Rhodes.

Erik Truffaz Quartet vystoupí v obsazení Erik Truffaz – trubka, Benoit Corboz – klávesové nástroje, Marcello Giuliani – baskytara a Arthur Hnatek – bicí nástroje.

Erik Truffaz v Česku a na Slovensku:

  1. 3. Papírna, Plzeň
  2. 3. SBJF Rezidence, Nové Hrady
  3. 3. Atelier Babylon, Bratislava
  4. 3. Jazz Tibet Club, Olomouc
  5. 3. Klub Parník, Ostrava
  6. 3. Palác Akropolis, Praha
  7. 3. Sono Centrum, JazzFestBrno
Spustit audio

Související