Expresivní styl Sidneyho Becheta. Podle kritiků byl Louisem Armstrongem sopránsaxofonu

27. červen 2017

Jeden z nejslavnějších kreolských muzikantů z města New Orleans se jmenuje Sidney Bechet a 14. května letošního roku uplynulo 120 let od jeho narození.

Patřil k významným tvůrcům neworleanské klarinetové školy. Rodina nesdílela Sidneyho nadšení pro dráhu jazzového muzikanta, tak raději jeho bratr Leonard, zubař a trombonista, založil vlastní kapelu, aby měl bratra pod kontrolou a věděl, v jaké společnosti se pohybuje.

Sidney Bechet však v sedmnácti letech stejně rodné město opustil a začal hrát s různými kapelami, krátce dokonce i se slavným Kingem Oliverem v Chicagu. V roce 1919 s orchestrem Mariona Coocka odplul hrát do Londýna, kde si koupil sopránový saxofon. Ten začal střídat s klarinetem, hrál na něj stále dokonaleji a osobitěji, až s odstupem času o Sidneym Bechetovi kritici říkali, že díky svému expresivnímu stylu je Louisem Armstrongem sopránsaxofonu.

Do Evropy se s různými orchestry často vracel, s Black Revui doprovázel i začínající Josephinu Bakerovou, občas hrál s orchestrem Dukea Ellingtona. V roce 1951 se natrvalo usadil na francouzské Riviéře a vedl vlastní skupiny složené z francouzských jazzmanů. Zemřel v den svých 62. narozenin – 14. května 1959.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio