Festival Leoše Janáčka letos přináší i překvapivé novinky

25. květen 2023

V Ostravě 1. června začne Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Pestrý koncertní i doprovodný program potrvá celý měsíc.

Festival v premiéře přináší sérii podcastů „Malé rozhovory o velké hudbě“, které vznikly ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Během velkých symfonických koncertů se v Janáčkově rodném kraji setkají rozhlasoví symfonici ČR a Norska pod vedením Petra Popelky, mistr violoncella Daniel Müller-Schott, klavírní virtuos světového formátu Christian Ihle Hadland a české hvězdy klasické hudby.

Tomáš Netopil

Festival letos jako jediný v rámci ČR uvede výjimečnou skladbu Paula Hindemitha, německého skladatele antiromantické „hudby nové věcnosti“.

Na programu jsou také zajímavé přesahy do jiných žánrů – jazzový večer s kvartetem Nikol Bókové, hudebně-taneční performance „Vrány“ s uskupením Holektiv a hudebnicí a skladatelkou Terezií Kovalovou nebo moravské lidové písně a Janáčkova Suita pro smyčce v netradičním podání jedinečné cimbálové muziky Harafica a Moravské filharmonie Olomouc.

Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor se skvělými sólisty a dirigentem a prezidentem Janáčkova festivalu Tomášem Netopilem přednesou v monumentálně působícím prostředí ostravské katedrály Božského Spasitele Dvořákovu kantátu Stabat mater.

V různorodých kulisách kostelů i industriálních budov se v Ostravě, Hukvaldech, Opavě, Ludgeřovicích a Příboře rozezní i špičkové varhanní recitály Evy Bublové a Pavla Svobody.

V industriálním prostředí se odehraje koncert „kouzelníka s klarinetem“ Karla Dohnala, který v BrickHouse v Dolních Vítkovicích v exkluzívní premiéře uvede novou skladbu Sylvy Smejkalové „Lipové listí“.

Překvapením bude pro mnohé festivalové posluchače Daniel Matejča. Čerstvě osmnáctiletý mimořádně talentovaný houslista bude společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava letošní ročník MHF Leoše Janáčka zahajovat.

autor: LH
Spustit audio