Fialové nebezpečí - Eman a František Fialovi

30. prosinec 2010

Říkali jim prý „fialové nebezpečí“. Byli dva. Byli bratři. Patřili k vrcholům československého předválečného kabaretního umění.

Tak zvané „fialové nebezpečí“ znamenali bratři Eman a František Fialových. Pokud chceme být přesní, dodejme – byli to nevlastní bratři. Zatímco prvního známe pod jeho skutečným jménem, druhý proslul jako Ferenc Futurista. Archivní zvukový snímek zachycuje vzpomínky Emana Fialy na nevlastního bratra.

Eman Fiala

Oba nevlastní bratři se rádi představovali písní.

Humor Ference Futuristy (7.12.1891-19.6.1947) označovala dobová kritika za drsný až drastický. Velmi často pracoval s výrazně přehnanou komickou nadsázkou, používal velká rozmáchlá gesta. Tomuto výrazu přizpůsobil i svou jevištní masku – vlasy měl nad očima zastřižené do rovné ofiny, po stranách mu spadaly až na ramena, pod nosem měl velký, splihlý knír a pod ním dlouhé, vyčnívají přední zuby.

Ferenc  Futurista

V první polovině dvacátých let však sláva pražských kabaretů postupně uhasíná. Frašky, které se zde hrály, upadají do průměru. Soubory se rychle proměňují a zanikají. Z hereckých osobností však k sobě nadále přízeň a zájem publika poutají Vlasta Burian a Ferenc Futurista. Ten “okouzloval diváky svým pádně neomaleným a nevybíravým humorem“.


Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.