Film o svítícím klukovi Tonda, Slávka a kouzelné světlo dobývá světové festivaly i srdce diváků

9. listopad 2023

Tonda, Slávka a kouzelné světlo je nový český animovaný film, který je určený jak malým, tak dospělým divákům a divačkám. Vypráví příběh o jedenáctiletém Tondovi, který má jedinečnou vlastnost – od narození totiž svítí. Snímek, který slavil vítězství na festivalech ve Zlíně, v katalánském Sitgesu nebo francouzském Annecy, všechny recenze do jedné chválí. Minulý týden měl premiéru i v českých kinech.

Jana Plodková a Filip Pošivač

Autorkou scénáře je Jana Šrámková, která příběh napsala na námět režiséra Filipa Pošivače. Jak se to stalo, že ho napadl svítící Tonda? „To je už dávno, když jsme na škole dostali za úkol vytvořit film podle vlastního námětu, tak jsem přišel na svítícího chlapce. Tento motiv má takovou silnou výpověď, že mi to potom rezonovalo ještě dál a když přišla možnost zpracovat to jako celovečerní téma, tak jsem to hned použil,“ říká a dodává: „Je to podle mého mladšího bráchy, který je zrzek. Svítí mu trošku vlásky a když byl na základní škole, tak se mu za to ve třídě smáli. Jeden čas s tím měl docela potíže, protože se nelíbil sám sobě.“

…pak jsme to město zasněžili, nasvítili a natočili

Všechno, co ve filmu je, je ručně vyrobené – jedná se o klasickou loutkovou animaci. „Trávíte čas tím, že vyrábíte zmenšeniny úplně všeho možného – od rekvizit jako jsou hrníčky, nádobí… až po město. Aby se nám to město dobře vyrábělo, tak jsme vymysleli, že každý výtvarník dostane svoji vlastní čtvrť, kterou si může pojednat podle svého vkusu. Vždycky jsme si říkali – udělejme něco, kam bychom chtěli sami jet,“ popisuje Filip Pošivač.

Ten film je něžný, zábavný, je tam i napětí, že se děti mohou lehce bát. Ale zároveň tam jsou situace, které zažívají běžně ve škole.
Jana Plodková

Ze snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Jak se hledá nejvhodnější hlas pro loutku? Jak přišel Filip Pošivač právě na Janu Plodkovou? A jak se ta vypořádala s rolí maminky Slávky? Má vůbec ráda dabing? Poslechněte si celý rozhovor s režisérem Filipem Pošivačem a herečkou Janou Plodkovou.

autor: nav

Související