Firmy z Karlovarského kraje jednaly o možnostech zapojení do zbrojního průmyslu

18. květen 2024 15:00

Zástupci firem z Karlovarského kraje jednali s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) o možnostech zapojení do zbrojního průmyslu. V době transformace hospodářství spojeného s těžbou uhlí by mohlo jít o perspektivní oblast.

Firmám ale zatím chybí zejména informace, jak lze získat potřebné certifikáty a na kterých zakázkách by se mohly podílet, řekli představitelé firem po jednání s ministryní.

Podle Černochové jsou v kraji firmy, které se už nějakým způsobem na dodávkách pro zbrojní průmysl podílejí, ale jde většinou o společnosti na konci dodavatelského řetězce a většinou také dodávají do zahraničí.

„Beru si to jako úkol vytvořit nějakou kuchařku pro tyto firmy, aby věděly, že když vyrábí něco například pro letecký průmysl, co musí udělat, aby se dostaly do řetězce dodavatelů pro armádu," řekla v Sokolově Černochová.

Sokolovská uhelná by mohla nabídnout své zkušenosti a technologie z opravárenství a strojírenství

„Vidíme prostor ve využití našich kapacit v oblasti těžkého a středního strojírenství. Přeci jen naše technologické vybavení a zkušenosti našich zaměstnanců dávají předpoklad, že bychom je mohli uplatnit. A pak je to oblast vzdělávání. Pokud se nám podaří vytvořit spolupráci s vojenskou školou a studenty vojenské školy uvítat v našich halách, budeme rádi," řekl předseda představenstva Sokolovské uhelné Jan Filip.

V Sokolově střední vojenská škola už několik let funguje a je zaměřena právě na strojírenství v armádě. Spolupráce s místními firmami se tak nabízí.

Jednání se zúčastnili i zástupci Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje. Podle jejího místopředsedy Filipa Duška je důležitá zejména informační role ministerstva. Jak řekl, firmy hledají cesty, jak nahradit zakázky z těžby uhlí. Ve zbrojním průmyslu se ale zatím příležitosti neobjevily a firmy by uvítaly, kdyby získaly návod, jak se do tohoto sektoru dostat a co je k tomu potřeba.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio