Free Jazz Festival zmapuje dobrodružství neopakovatelného

30. srpen 2023

Hlavními hvězdami letos budou legendární německé duo Gumpert & Sommer a mladá, nevázaně experimentující švýcarská kapela Sc’ööf. Festival se uskuteční 29. a 30. září 2023 v pražském klubu Kaštan.

Nezdolný osmdesátník, bubeník Günter „Baby“ Sommer, už byl na našich pódiích relativně častým hostem. Ovšem vystoupení v nejtypičtější sestavě svého života, v duu s pianistou Ulrichem „Ulim“ Gumpertem, jsou paradoxně vzácná. Proto je i pozvání dua na Free Jazz Festival zajímavou událostí.

Muzikantské dráhy Gumperta (1945) a Sommera (1943) se proplétaly vlastně od samých začátků v 60. letech, kdy oba prošli bigbandem Klause Lenze. V 70. letech spolu stavěli jazzrockovou kapelu SOK a akustický jazz hráli v sestavě Synopsis. Už tehdy vystupovali i v duu. Jako „rozšířené duo Gumpert & Sommer“ s hostujícím saxofonistkou Manfredem Heringem prezentovali i památné album The Old Song (1973). Koncerty a desky v duu přibývaly a přibývají dodnes. Nehledě na další kapelové spolupráce třeba v rámci Ulrich Gumpert Workshopband.

Zatímco Gumpert se soustředil na autorské a kapelnické projekty, byl Sommer možná v mezinárodním měřítku viditelnější díky spolupracím s hvězdami jako Cecil Taylor, Wadada Leo Smith či Evan Parker a účasti na více než stovce alb. Nic to nemění na faktu, že oba hudebníci patří ke stylotvorným ikonám evropské improvizované hudby.

V duu prosluli Gumpert a Sommer nejen „telepatickou“ komunikací, ale také zábavností svých show. Ochotou svádět posluchače přehlednými melodiemi a swingujícími rytmy, ač pořád v řádu improvizace. Ti dva zkrátka popírají pověru, že free jazz je „těžká“ muzika jen pro zasvěcené. Kdepak, je to dobrodružství, zábava a často také legrace.

Zatímco Gumpert & Sommer budou na festivalu zastupovat nestory žánru, švýcarská kapela Sc’ööf prezentuje vize nové generace improvizátorů. Kvarteto například neváhá spojovat principy free jazzu a volné improvizace s rockovým až metalovým soundem, o což se stará nejen kytarista Christian Zemp. Sestavu dále tvoří bubeník Amadeus Fries a dva saxofonisté, Elio Amberg a Noah Arnold.

Sc’ööf vznikli v roce 2015 v Lucernu. Dosud vydali EP Kreidensfels (2017) a dvě dlouhohrající alba, Weaving Elephants (2020) a CDR003SA (2022). Nápadně na sebe upozornili v roce 2020, kdy získali prestižní švýcarskou ZKB Jazzpreis (tato cena se uděluje od roku 2003 a v minulosti ji získal například Arthur Hnatek se svým triem, známý spoluprací s osobnostmi jako Tigran Hamasyan či Erik Truffaz).

Nevšední zástupci domácí scény

Zahraniční hosty na festivalu jako obvykle doplní zástupci domácí scény. Neznamená to ovšem, že by šlo o projekty „běžně ke slyšení“. Naopak, v plánu jsou koncerty relativně výjimečné.

Duo KRK, fungující už téměř dvě dekády, tvoří dva Američané, které osud zavál do našich končin. Oba, Matthew Ostrowski a George Cremaschi, se zajímají o „živou“ elektroniku, tedy o elektronický sound generovaný v reálném čase. Cremaschi navíc využívá na pódiu kontrabas.

Koncerty dua jsou ovšem pokaždé jiné nejen z prostého důvodu, že jde o improvising. KRK pokaždé zvou i odlišné hosty. Například v rámci festivalu Alternativa 2019 zahráli jako kvintet s dechy a perkusemi. Tentokrát duo rozšíří italský, ovšem také v Praze usazený perkusista Elia Moretti.

Sváteční bývají i vystoupení saxofonisty Vráti Brabence s improvizačním triem Romanovská Tichý Hrubý. A to doslova. Člen Plastic People Of The Universe si totiž přál natočit free jazzové album a spolupracovat právě s tímto triem jako dárek k osmdesátinám. Stalo se, deska dostala název „Nejsem na to zvyklá“ a její vydání doprovází i omezený počet koncertů.

Také účast na Free Jazz Festivalu je svým způsobem gratulace. A když přidáme i čerstvého osmdesátníka Sommera (ten slaví narozeniny 25. srpna), tak vlastně dvojí.

Program 18. Free Jazz Festivalu
Praha - Břevnov, klub Kaštan
29. 9. Uli Gumpert & „Baby“ Sommer, Vráťa Brabenec & Romanovská Tichý Hrubý
30. 9. Sc’ööf, KRK

Spustit audio