Funkový matador Maceo Parker vydá desku s bigbandem

9. srpen 2012

Není to poprvé, co se známý saxofonista spojil s německým WDR Bigbandem. Záznam jejich společného koncertu vyjde 17. září pod názvem Soul Classics.

Někdejší sideman legendy soulu Jamese Browna s WDR Bigbandem spolupracoval již na albu Roots & Grooves. Tehdy šlo o Parkerovu poctu Ray Charlesovi ve velkokapelových aranžmá.

Loni v listopadu se Maceo Parker sešel s německým bigbandem znovu: na festivalu v Leverkuseneru nahráli celkem devět skladeb s houstujícím basistou Christianem McBridem a bubeníkem Cora Coleman-Dunhamem. Právě tento záznam vyjde na CD Soul Classics.

Podívejte se na úryvek z koncertu s WDR Bigbandem:



„Tenhle bigband dobře rozumí jazyku soulu a R&B a je schopen jej předat publiku ve svěžím a zajímavém aranžmá. Posluchači uslyší známé skladby ve zcela nové podobě a znovu si uvědomí, jak skvělé kousky to jsou,” říká k tomu Parker.

Patnáctičlenný bigband z Kolína nad Rýnem řídí dirigent a aranžér Michal Abene, který v minulosti doprovázel Raye Charlese, Joe Zawinula nebo bratry Michaela a Randy Breckera. V playlistu alba Soul Classics jsou klasické soulové kousky z repertoáru Stevie Wondera, Isaaca Hayese či Arethy Franklin. Nové album představí Maceo Parker také v Česku: např. 12. listopadu v pražském Lucerna Music Baru.

Playlist 1. Papa’s Got A Brand New Bag 2. I Wish 3. Yesterday I Had The Blues 4. Higher Ground 5. Do Your Thing 6. Rock Steady 7. One In A Million You 8. Soul Power 9. Announcement 10. Come By And See

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.