Funkový podzim: pět nejlepších klubových tipů

25. říjen 2021

Protančete funkový podzim. Napříč Čechami a Moravou zavibrují nakažlivé groovy v podání Ghost-Note, Idy Nielsen & The Funkbots či Electro Deluxe.

Náhoda a okolnosti tomu chtěly, že díky náhradám koncertů odsunutých covidem i akcím nově domluveným zažene chlad podzimu hned několik špičkových zahraničních interpretů přísahajících na groove. Ať už jde o projekty funk-jazzové, nebo ovlivněné soulem, taneční elektronikou či hip hopem. A ať už se jedná o vystoupení v rámci festivalů Jazzinec Trutnov či Groove Brno, pražské koncertní řady Other Music, nebo muzikanti dorazí „jen tak“ do klubu.

Už 26. října můžeme v pražském klubu Meet Factory zastihnout americkou divu Judith Hill, která se do Prahy přesune po vystoupení na Bratislavských jazzových dnech. Do centra mediální pozornosti dostal Judith Hill fakt, že měla na turné zpívat duet s Michaelem Jacksonem. Když ale král popu v roce 2009 zemřel, stal se její hlas jednou z ozdob zpěvákova memoriálu.

Hill toho ovšem má za sebou mnohem víc, nejen sbory pro George Bensona (album Inspiration: A Tribute To Nat King Cole), Roda Stewarta (album Soulbook), jižanského rockera Gregga Allmana (album Low Country Blues) či duet s Joshem Grobanem. Hvězdnou kariéru zpěvačky pomohl odstartovat jistý Prince, jako koproducent jejího albového debutu Back In Time (2015). Počet Juditiných profilových alb se od té doby rozrostl čtyři. A její vlastní kapela, ve které si s gustem zahraje i Juditina máma, japonská jazzová klávesistka Michiko Hill, má mnohem blíže jazzovému a funkovému étosu, i když doménou zpěvačky zůstává soul.

 

Velké těšení vyvolává americká kapela Ghost-Note, která si u nás udělala skvělou reklamu podařeným koncertem v Jazz Docku v roce 2019. Jde o spolek zorganizovaný bubeníkem Robertem Searightem a perkusistou Natem Werthem, tedy bubenickým tandemem úspěšného muzikantského kolektivu Snarky Puppy, se záměrem plynule skloubit rytmy funku, afrobeatu a hip hopu a ozdobit je brilantní instrumentální nadstavbou.

V žádném případě tu ale nejde jen o příležitostný projekt s dalšími žádanými sidemany, jako jsou klávesista Xavier Taplin (točil s Princem i pop-rockery Toto) nebo saxofonista a flétnista Jonathan Mones (též Jay Saunders, Funky Knuckles). Vždyť Ghost-Note fungují už od roku 2015 a na kontě mají dvě alba, přičemž na tom druhém, Swagism, si s chutí zahostoval i Kamasi Washington. Ghost-Note se představí hned ve čtyřech městech ČR, viz přehled níže.

Francouzští původně nu-jazzoví, s lety postupně čím dál více funk-soul-hiphopoví Electro Deluxe, s americkým zpěvákem Jamesem Copleym v čele, se vracejí do Česka také rovnou na tři koncerty. Jejich repertoár tentokrát obohatí skladby z šestého studiového, těsně „předcovidového“ alba Apollo (2019).

Brněnský koncert Electo Deluxe je přitažlivý i díky efektu dva v jednom. V Sono Centru totiž zahrají 6. listopadu společně se zavedeným německým „minibigbandem“ Jazzanova, kombinujícím jazzový background, latinské rytmy, funk a soul s taneční elektronikou. V Praze se Jazzanova objeví o den dříve, v rámci samostatného koncertu v Meet Factory.

Ctitelé hutných groovů nemohou vynechat některé ze tří v Česku plánovaných vystoupení dánské baskytarové královny Idy Nielsen, fanoušky důvěrně přezdívané Ida Basshouser, Bass Ida či rovnou Bassida, a její kapely The Funkbots. Excelentním slapem na sebe Ida strhávala pozornost i po boku Prince, v jehož kapelách New Power Generation resp. 3rdeyegirl tvořila počínaje rokem 2010 basový pilíř. Po Princově smrti se osamostatnila a v současnosti propaguje pátý sólový titul, „kalendářně“ pojmenovaný 02022020.

 Na závěr křížovkářská otázka. Lék na podzimní chmury na čtyři? F – U – N – K.

Vybrané „groovové“ koncerty podzimu

 

Judith Hill

26. 10. – Praha, Meet Factory

 

Ghost-Note

1. 11. – Trutnov, Národní dům

2. 11. – Praha, Palác Akropolis

3. 11. – Olomouc, Jazz Tibet Club

4. 11. – Brno, Metro Music Bar

 

Electro Deluxe

5. 11. – Praha, Lucerna Music Bar

6. 11. – Brno, Sono Centrum

7. 11. – Olomouc, Jazz Tibet Club

 

Jazzanova

5. 11. – Praha, Meet Factory

6. 11. – Brno, Sono Centrum

 

Ida Nielsen & The Funkbots

9. 11. – Trutnov, Národní dům

10. 11. – Brno, Metro Music Bar

11. 11. – Praha, Jazz Dock

Spustit audio