Fusion kapela Behind the Door slaví dvě dekády, zahraje v Radiocafé

26. únor 2024

Jazzfusion formace Behind The Door oslavila druhou dekádu existence novým klipem a 7. března zahraje v Radiocafé Českého rozhlasu. Koncert začíná v 19:00, vstup na něj je zdarma.

Šestičlenná sestava z Frýdecko-Místecka spolu koncertuje od útlého mládí. Skupina tak působí dvacet let, i když jejím členů je lehce přes třicet. Během té doby se všichni uplatnili v kapelách jako Vltava, Čechomor, Slza či Bandjeez. I přes vytížené koncertní kalendáře spolu šestice stále tvoří a vystupuje.

„Svým způsobem je to zázrak, že jsme schopni si těch pár dní v roce udělat na Behind the Door  čas, vzhledem k vytíženosti a vzdálenosti bydlišť nás všech. Osobně tvorbu v kapele vnímám jako takovou hudební laboratoř, kde si vyzkouším věci a postupy, na které v ostatních projektech nezbývá prostor. A i proto mi čas a energie investovaná do Behind the Door za to setkávání a tvoření stojí,“ popisuje saxofonista Ondřej Klímek.

Spolu s Klímkem a klávesistou Ondřejem Valentou tvoří Behind the Door kytarista Radim Přidal, bubeník Matěj Drabina, baskytarista Lukáš Čunta a flétnista Ladislav Muroň. Kapela nedávno zveřejnila nový klip skladby Cross, natočený v pražském First Floor Studio Barrandov.

Behind The Door

„Cross je o vnitřním konfliktu mysli a srdce, o neschopnosti učinit životní rozhodnutí. Původně banální dilema, zda-li jít po proflámované noci jamovat do holešovického klubu Cross, či nejít, nakonec přerostlo do osobní roviny, vztahy nevyjímaje. Není-li člověk schopen říci A, nebo B v tak triviální záležitosti, jak chce potom být v životě vnitřně šťastný a naplněný? Celá tato původně absurdní situace se nakonec přelila až v zoufalství, nespokojenost, vnitřní neklid a vyplynula z ní místy depresivní píseň s pracovním názvem Cross, který už potom zůstal,“ říká Ondřej Valenta, klávesista a autor skladby.

Vystoupení v Radiocafé Českého rozhlasu je součástí aktuálního jarního miniturné, v jehož rámci šestice zahraje také v Rychlebských horách, v Ostravě a Rožnově pod Radhoštěm. Na podzim kapelu čeká dalších osm českých a jedna slovenská zastávka.

Turné Behind the Door

 

JARO 2024

 

3.3. Rychlebské hory/Jeseníky - Tančírna v Račím údolí

5.3. Ostrava - Klub Parník

6.3. Rožnov pod Radhoštěm - Klub Vrátnice

7.3. Praha - Radiocafé Vinohradská 12/ budova Českého rozhlasu

 

PODZIM 2024

 

9.10. Hranice na Moravě - Divadlo Stará Střelnice

10.10. Bratislava (SK) - Pink Whale

11.10. Frýdek-Místek

12.10. Zábřeh na Moravě - festival Jazz in Hall

13.10. Brno - Klub Alterna

24.10. Uherské Hradiště - Klub Reduta

25.10. Kyjov - JazzKlub Kyjov

26.10. Vysoké Mýto - bubenický festival Vysoké Mýto

27.10. Znojmo - GaP - Galerie a Prostor

autor: Petr Vidomus
Spustit audio