Géraldine Laurent – koncert z Montpellier na ČRo Jazz

9. květen 2014

V rámci pravidelného pořadu Jazz Club nabídne ČRo Jazz svým posluchačům záznam vystoupení saxofonistky Géraldine Laurent v jihofrancouzském městě Montpellier. Koncert z roku 2012 odvysíláme v sobotu 10. května od 20:00.

Sobota 10. 5. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z Domaine d'O, Montpellier (nahráno živě 16. 7. 2012)

V roce 2012 měla Géraldine Laurent (1975) na svém kontě dvě sólová alba. Debutovala relativně pozdě, ve 32 letech, avšak zkušenosti, které sbírala jako členka kapel svých slavnějších kolegů, zúročila vrchovatou měrou. Nejde přitom ani tak o množství cen, které ve Francii zvláště v letech 2006–2008 sbírala, jako o hráčskou suverenitu, o pevné uchopení kapelnických otěží a o šťastnou volbu repertoáru, v němž se ve zdravém poměru střídají standardy a další výlety do jazzové historie s autorskou tvorbou.

Z devíti skladeb, které saxofonistka festivalovému publiku nabídla, byly čtyři kompozice vlastní. Z převzatých melodií vynikne dvojí výpůjčka od Thelonia Monka (Brilliant Corners a Ask Me Now) nebo úvodní Black And Tan Fantasy Duka Ellingtona, avšak klíčem k porozumění dramaturgii večera je až první přídavek – Minority floridského saxofonisty Gigiho Gryce. Talentovaný hráč hardbopové éry 50. let nadějnou kariéru náhle přerušil, konvertoval k islámu a do své smrti v pouhých 57 letech působil jako učitel, odtržen od zájmu jazzových fanoušků. A právě jeho životní příběh a především tvorbu si Géraldine Laurent zvolila za téma svého druhého sólového alba Around Gigi. Francouzský novinář Michel Contat v roce 2010 po jeho vydání vyzdvihl Géraldine jako jeden ze tří nebo čtyř nejvýraznějších talentů v oboru altového saxofonu v celosvětovém měřítku a vsadil se s čtenáři, že „tento skvělý disk je příslibem dalších, které budou stejně dobré“.

 

Z alba Around Gigi pochází většina skladeb, které na koncertě v Montpellier zazněly. Disk, který je poctou Gryceovi, totiž neobsahuje pouze jeho autorské skladby, ale i melodie, které měl v repertoáru, a také novou tvorbu jeho hudebním a životním příběhem inspirovanou. Tím projekt připomíná našeho Romana Pokorného a jeho poctu kytaristovi Grantu Greenovi. Saxofonistka tedy na festivalu logicky vystoupila s týmiž spoluhráči, kteří nahráli album. Třebaže – pomineme-li výrazná a funkční saxofonová sóla – na sebe nejvíc pozornosti strhává pianista Pierre de Bethmann, český posluchač zbystří nad jménem kontrabasisty Yoniho Zelnika, který se v roce 2008 podílel na albu Memory Flash zdejšího kytaristy Petra Zelenky. Sestavu doplňuje jeden z předních francouzských bubeníků střední generace Franck Agulhon. Mimochodem v Minority ponechají pánové prostor své kapelnici, která pětiminutovou Gryceovu skladbu odehraje pouze s decentním doprovodem piana.

Na třetí sólové album Géraldine Laurent stále čekáme. V mezičase se saxofonistka podílela na společné nahrávce se svým vrstevníkem, kytaristou Emmanuelem Codjiou, a s bubeníkem Christophem Maguetem. Koncert v Montpellier však odehrála sama za sebe – jako hráčka jistého a sytého tónu, která dokáže jako autorka i interpretka v pravý čas ustoupit do pozadí. Aby dala vyniknout umění svých spoluhráčů a aby připomněla díla stále slavných i pozapomenutých velikánů jazzové historie.

Géraldine Laurent – altsaxofonPierre de Bethmann – pianoYoni Zelnik – kontrabasFranck Agulhon – drums www.geraldine.laurent2.free.fr Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.