Goldings, Bernstein, Stewart třikrát v Česku

16. duben 2014

Trojlístek ostřílených sólistů naplánoval během krátkého evropského turné hned tři zastávky v Česku. V Praze, Ostravě a Brně představí nejnovější album Ramshackle Serenade.

Varhaník Larry Goldings, kytarista Peter Bernstein a bubeník Bill Stewart se potkávají bezmála čtvrt století, což z nich dělá mnohem víc než jen příležitostné „all stars“ trio. V téhle sestavě natáčeli už první Goldingsovo profilové album Intimacy of the Blues (Verve, 1991), na které navázali deskou Light Blue (Minor Music, 1993) atd. A od té doby vytříbili vzájemnou komunikaci k dokonalosti.

Původem bostonský, v newyorských klubech zdomácnělý pianista a později varhaník Larry Goldings (1968) proslul jako mimořádně všestranný hráč. Za to, že se zamiloval do hammondek, prý může Maceo Parker.

„Maceo mě někde slyšel a najal mě do své kapely. To byla moje první zkušenost s hammondkami. Literárně řečeno, učil jsem se na pódiu,“ vzpomíná Larry Goldings. Dodejme, že se „za pochodu“ naučil zatraceně hodně.

Jako sidemana si Goldingse vybral také legendární kytarista Jim Hall. A zahrál si i se samotnou Sarou Vaughan. Dlouhodobě spolupracuje například s Johnem Scofieldem, do jehož Organic Tria ostatně naskočí hned po ukončení turné s Bernsteinem a Stewartem. Jméno si ovšem udělal i v pop/folk/blues/countryovém ranku ve službách Norah Jones, Madeleine Peyroux, písničkářky Tracy Chapman, písničkáře Jamese Taylora či bluesrockera Johna Mayera.

Klip z natáčení nového alba: 
 
 

Rodilý Newyorčan Peter Bernstein (1967) se drží jazzového kopyta, věhlas má ovšem obdobný jako Larry Goldings. Na polovině z jeho osmi profilových alb s chutí hraje Brad Mehldau. Samotný Bernstein si brousil ostruhy na deskách a v kapelách Joshuy Redmana či dokonce varhanického guru Dr. Lonnieho Smitha.

S Billem Stewartem (1966) se Goldings potkával i díky souhře či střídání v sestavách Maceo Parkera nebo Johna Scofielda. Krom četných participací, třeba na projektech Pata Methenyho nebo Johna Patitucciho, vede Stewart i vlastní kapely. Například Bill Stewart Trio s pianistou Kevinem Haysem a právě Larrym Goldingsem, se kterým vydal tituly Keynote Speakers (2005) a Incandescence (2008). Do povědomí se zapsal i řádkou dalších profilových alb, například Think Before You Think (natočeno 1989 v hvězdném obsazení s Davem Hollandem, Joem Lovanem a Markem Cohenem), Snide Remarks (1995, Larry Grenadier, Eddie Henderson, Joe Lovano...) nebo Drum Crazy (2005).

Ukázka z koncertu: 
 
 

Pokud si teprve děláte představu, co od souhry tří mistrů očekávat, doporučujeme například náladotvornou koncertní nahrávku Bernstein, Goldings, Stewart Live at Smalls (2011). Jak si pánové v obsazení varhanního tria pohráli třeba s davisovskou „klasikou“ Milestones, je prostě fenomenální. O autorských, na míru střihnutých kusech Molto Molto (Goldings) či Just a Thought (Bernstein) a intuitivních improvizacích nemluvě.

Vstupenky na brněnský koncert můžete vyhrát v aktuální soutěži.

Goldings / Bernstein / Stewart:

22. 4. – Praha, Lucerna Music Bar23. 4. – Ostrava, klub Parník24. 4. – Brno, divadlo Husa na provázku

Larry Goldings – varhanyPeter Bernstein – kytaraBill Stewart – bicí nástroje

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.