Great Voices of Harlem

4. srpen 2014

Když se sečtou tři „velké“ jazzové hlasy Harlemu, znásobí se pocit krásna, dojde k synergickému efektu? Nebo vznikne dojem přeplácanosti a roztříštěnosti, dojde k souboji tří kohoutů na jednom smetišti, tří bossů v jednom podsvětí? Naštěstí to první. Vzniklo jednoznačné Album týdne.

Gregory Porter se v roli „mladé hvězdy“ spojil se dvěma harlemskými veterány. S Donaldem Smithem, kterému se právem přezdívá „The Soul of Harlem“. A Mansurem Scottem, nejen zpěvákem, ale i hráčem na perkuse, který se pyšní hrdým přízviskem „The Jazz Mayor of Harlem“. Nahrávka Great Voices od Harlem přitom nevznikla jako producentská rychlokvaška, její základ tvoří prověřená pódiová spolupráce.

„Zatímco Porter, narozený v roce 1971, cítí empatii k historii Harlemu, jeho společník Mansur Scott ji žil. Ze země až nahoru. Vyrostl jen blok od rodiště bebopu, klubu Minton’s Playhouse. (...) Prošel si heroinem i rebeliemi,“ píše v poznámkách k albu jazzový novinář, fotograf i výtvarník Michael Jackson, provozovatel serveru JackoJazz. A dobře tak vystihuje pocit z alba. Mansur Scott a Donald Smith nabízejí vědomí kořenů, Gregory Porter zase lesk současné slávy. Lesk vůbec ne levný, ale zasloužený.

Nejen, že se trojice hlasů proplétá s opravdovým porozuměním a ega rozpouští souznění. Ladí také samotné vokální barvy, což zdaleka nebývá samozřejmostí. Leckdy spojíte vynikající pěvce a výsledek se přitom doslova odečítá. V případě Great Voices of Harlem naštěstí dochází ke zmíněné synergii, kdy hodnota výsledku předčí pouhý součet jednotlivých složek.

 

Pro okouzlení hlasy ovšem nelze zapomenout na instrumentalisty. Doprovodu se chopil rakouský, na newyorské scéně příležitostně působící trombonista Paul Zauner. Nikoliv náhodou, právě on před deseti lety jako jeden z prvních muzikantů rozpoznal Porterův talent. I když už programově tvoří instrumentace druhý plán alba, hráčské mistrovství si přirozeně nachází cestu k uším. Samotný Zauner se blýskl třeba promyšleným sólem ve standardu Stella By Starlight. A kapelníkův značný vliv na celý projekt vyplývá už z faktu, že harlemské hlasy se točily v jeho domovském Rakousku.

Protagonisté se shodli především na notoricky známých písních Somewhere Over the Rainbow, Mona Lisa nebo Watermelon Man. I to pramení v záměru připomenout genia loci Harlemu, jednoho z nejzákladnějších dávných tavících kotlů jazzu. Ale nepřistupují ke standardům – naštěstí - nijak zvlášť konzervativně. Nejde jen o osobité úpravy melodických linek, invenční scat nebo vtípky v textech (nově se doslechneme třeba i o „watermelon woman“:-). Inovativně působí třeba hrátky s africkými drnkátky v introdukci skladby Horace Silvera Peace.

Zatím přejeme příjemný poslech nahrávek z prvotiny projektu Great Voices of Harlem. Podle informací z tiskové zprávy je však reálné, že trio vokalistů spolupráci prodlouží. Dobrá zpráva.

Gregory Porter / Mansur Scott / Donald Smith – Great Voices of Harlem

03175839.jpeg

Gregory Porter – zpěvMansur Scott – zpěvDonald Smith – zpěv Paul Zauner’s Blue Brass: Paul Zauner – trombón, kapelníkBarni Girlinger – trubka, křídlovkaKlemens Pliem – flétna, tenorový saxofonMartin Reiter – klávesové nástroje, klavírWolfram Derschmidt - kontrabasHoward Curtis – bicí nástroje

Label: PAO Records, 2014

www.greatvoicesofharlem.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.