Grzegorz Karnas Trio feat. Miklós Lukács – Vanga

24. listopad 2014

Fenomenální polský zpěvák Grzegorz Karnas rád experimentuje s formou i obsahem a s chutí se pouští do žánrových přesahů. Z našich pódií je již známý a vystoupí i na třetím ročníku Český rozhlas Jazz Festu. A pokud můžeme soudit podle aktuálního alba Vanga, tak ve vrcholné formě.

Grzegorz Karnas má dar nejen plastického pěveckého projevu a velkého rozsahu s přirozeně působícími skoky ze základní polohy do falsetu, ale také schopnost hladce spojovat různorodé prvky. Na albu Vanga to vše předvádí vrchovatou měrou. Neváhá experimentovat s elektronickými efekty, třeba ozvěnami svého hlasu vytvořenými delayem. Pohrává si s „ústními perkusemi“ (třeba ve skladbě Slodka), aby vzápětí přeskočil k relativně tradičnímu scatu. Jindy zase anglicky recituje nad nervním předivem ruchů jako v titulní skladbě, ale umí i vzletné balady jako Nie placz Ewka. Když považuje za účelné sáhnout ve výrazu do arzenálu rocku či hip hopu, bez váhání to učiní.

Karnas není jenom zpěvák, ale i velmi osobitý autor. Většinu živého alba (natáčelo se 1. února v budapešťském Opus Jazz Clubu, podle reakcí zřejmě částečně před publikem, částečně „neveřejně“) zvládl bez problému naplnit vlastním materiálem. Výjimky tvoří třeba skladba Fin d’été, kterou dodal u nás dobře známý zpěvákův krajan Michał Tokaj. Ale když už dojde na standard - na albu je pouze jediný, konkrétně Bye Bye Blackbird – Grzegorz Karnas si ho naprosto přetvoří k obrazu svému.

Obdivuhodná je Karnasova schopnost zaplnit hudební prostor i v momentech, kde hraje pouze rytmika Michał Jaros a Sebastian Frankiewicz bez harmonického nástroje. Což hodlá zpěvák předvést i na plánovaném pražském vystoupení. Snadnou komunikaci podle jeho vlastních slov usnadňuje fakt, že se stejnou rytmickou sekcí spolupracuje už celou dekádu.

 

Na albu ovšem navíc hostuje i maďarský hráč na cimbál Miklós Lukács. „Přínos Miklóse Lukácse, kterého jsem nechal vlézt do ‚manželské postele‘ svého tria podruhé v období posledních tří let, představuje maďarskou třešničku na mém polském dortu,“ vtipkuje Karnas v tiskové zprávě k vydání alba.

Třešničku věru lákavou. Už samo zapojení cimbálu do zvuku comba působí zvukově originálně. K tomu je navíc nutno přičíst i Miklósovu virtuozitu a mimořádnou harmonickou vynalézavost. Nespokojí se s krátkými tóny charakteristickými pro jeho nástroj, ale právě on často vytváří zvukové „plochy“, ať už netradičními technikami hry (jako ve zmíněné titulní kompozici Vanga), nebo pomocí echa. Ať už záměrného, nebo s využitím akustiky sálu. Nutno ovšem dodat, že k výplním výrazně přispívá i kontrabas.

02446434.jpeg

Album Vanga má ambice přečnívat ze středoevropského prostoru a věříme, že vás hudba Grzegorze Karnase zaujme jak ve vysílání, tak v rámci ČRo Jazz Festu a zároveň zakončení Polského roku na stanici Vltava. Festival proběhne 2. prosince od 19 hodin v pražském klubu Jazz Dock. Dodejme, že vedle Grzegorz Karnas Trio vystoupí Dominik Wania Trio a Wojtek Mazolewski Quintet.

Grzegorz Karnas Trio feat. Miklós Lukács - Vanga

Grzegorz Karnas – zpěvMichał Jaros – kontrabasSebastian Frankiewicz – bicí nástrojeMiklós Lukács – cimbál

Label: Budapest Music Center, 2014

www.karnasmusic.com

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.