Hadouk Quartet – Hadoukly Yours

20. leden 2014

S Albem týdne se tentokrát vydáme na cestu do oblasti world music. Ani jazzový žánr však neopustíme. Album Hadoukly Yours formace Hadouk Quartet se s lehkostí a elegancí pohybuje napříč styly.

Značka Hadouk není na francouzské scéně nová. Hráč na dechové nástroje Didier Malherbe (mj. v letech 1968—76 člen prog-rockové skupiny Gong) natočil v roce 1996 společné album s Loyem Ehrlichem, který vedle dalších afrických nástrojů ovládá „basu“ hajouj. A právě spojením názvu tohoto nástroje s pojmenováním arménského duduku (jeden z Malherbových instrumentů) vzniklo pojmenování alba Hadouk, které později vzala za své formace, rozšířená na konci 90. let na trio.

Nová etapa ve vývoji skupiny nastává právě s aktuálním albem Hadoukly Yours. Odchází původní bubeník Steve Shehan, kterého střídá Jean-Luc Di Fraya, a na kvarteto skupinu doplňuje kytarista Eric Löhrer.

 

Současný Hadouk Quartet tedy funguje podobně jako jazzové kvarteto s kytarou coby harmonickým nástrojem. Hráči sice střídají různé nástroje (Ehrlich častěji než na akustický hajouj hraje na svůj vlastní vynález gumbass, kombinaci původního nástroje s elektrickou baskytarou; Malherbe vedle duduku sahá například po indické flétně bansuri nebo po moldavské píšťale; Löhrer na albu vedle kytary představuje portugalské cavaquinho, banjo nebo lap steel), ale základní schéma – nástroj dechový, nástroj drnkací, basa a bicí – zůstává zachováno na celém albu. Jedinou výjimkou je přibližně v polovině desky Bawu Call, krátké Malherbovo sólo na čínskou flétnu bawu, tvořící vlastně jen předehru k následující skladbě Chaloupé de chameau, ve které tento nástroj hraje důležitou roli.

Autorsky se na albu – s výjimkou bubeníka Di Frayi – podíleli všichni hráči. Střídají se kompozice kolektivní (s větší mírou improvizace) se skladbami jednotlivých hudebníků. Zbytku alba se vymyká krátká rytmická záležitost Rouge bambou, podepsaná všemi čtyřmi hráči, která zřejmě vznikla ze spontánního jamování. Překvapivým, ale svým způsobem logickým završením alba je pak závěrečná Blueberry Hill. Evergreen z repertoáru Louise Armstronga pánové hrají jako trio v obsazení arménský duduk, turecká loutna yaylı tanbur a banjo! Výsledkem je dokonalá ukázka propojení východní a západní hudební tradice.

 

Způsob, jakým Hadouk Quartet pracuje, se výrazně odlišuje například od přístupu Avishaie Cohena, Ibrahima Maaloufa nebo Reze Abbasiho, tedy jazzových hudebníků, kteří v míře větší či menší do svých skladeb vkládají prvky blízkovýchodní nebo indické hudby. Hadouk má blíže k projektům typu mezinárodní formace Syriana, které vycházejí ze zvuku orientálních nástrojů, využitých v jazzovém kontextu.

Jejich společná hudba není napevno zakotvená v jedné konkrétní tradici (jako když například hudebník Bassekou Kouyaté z Mali využívá „vylepšeného“ nástroje ngoni k hraní hudby sice moderní, ale přímo navazující na písně, které hrávali Kouyatého předci). Hadouk hraje eklekticky, po formální stránce čerpá z jazzu (včetně sól a improvizace). Zakladatel skupiny, sedmdesátiletý Malherbe, neztratil rockovou energii, avšak především volba nezvyklých barev a jejich kombinací dělá z alba Hadoukly Yours velkou událost.

Mimochodem osobní Malherbova cesta by stála za podrobnější prozkoumání. Ne nepodobně Robertu Plantovi (a ještě více jeho dvornímu kytaristovi Justinu Adamsovi) francouzský rockový veterán pochopil, že rock jako takový je možná slepou cestičkou.

03044683.jpeg

Po fúzích jazzu, rocku, latinskoamerické hudby a funku v 80. letech (skupina Faton Bloom) objevil na začátku 90. let krásu akustické world music (viz jeho účast na soundtracku k filmu 1492: Dobytí ráje v roce 1992). Už v té době spolupracoval s Loyem Ehrlichem, původně klávesistou, a od jejich raných společných nahrávek v různých sestavách, byl už jen krůček k Hadouku.

Hadouk Quartet – Hadoukly Yours Didier Malherbe – duduk, bansuri, bawu, altová flétna, moldavská píšťalaLoy Ehrlich – hajouj, gumbass, yaylı tanburEric Löhrer – kytara, cavaquinho, lap steel, banjoJean-Luc Di Fraya – bicí, perkuse, zpěv

Label: Naïve (2013)www.hadouktrio.com Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka