Hank Jones a George Duke z Prahy na DVD

3. říjen 2011

Unikátní záznamy koncertů Hanka Jonese a George Duka vycházejí na DVD. Pro majitele české společnosti, která za nimi stojí, jde o splnění snu.

„Zajímá nás každá dobrá hudba a jazz se na DVD vydává minimálně. Nejen u nás, ale i v zahraničí,“ říká Pavel Kohout ze společnosti Marecam – firmy, která se věnuje natáčení koncertů a divadelních představení, ale jazzu se dosud nevěnovala. Nová edice jazzových DVD se jmenuje Good Tree, což prý vystihuje její zaměření. „Chceme vydávat dobré stromy – tedy vynikající hudebníky s pevnými kořeny a hudebními dovednostmi, jejichž záznamy budou mít svou hodnotu i za dvacet let,“ vysvětluje Kohout.

Koncert tria již zesnulého Hanka Jonese patřil výjimečným okamžikům pražské série Jazz na Hradě (spoluhráči George Mraz a Willie Jones). Představení z 14. 7. 2009 vydalo následně (zřejmě jako poslední Jonesovu desku) české vydavatelství Multisonic na CD i LP. Marecam nyní záznam vydal i na DVD. Podívejte se na ukázku:

Jak k natáčení došlo? „U Hanka Jonese šlo o náhodu – přišla nabídka s možností nahrát jeho koncert na Hradě a asi během týdne jsme se dohodli. Snažili jsme se zjistit, jestli nějaké DVD vydal, ale až na nějaké instruktážní video nevyšlo vůbec nic,“ říká Pavel Kohout.

Prakticky souběžně Marecam vydal záznam pražského koncertu funk-jazzového matadora George Duka. Podívejte se na ukázku:

Jak říká Pavel Kohout, v natáčení dalších koncertů v Praze hodlá studio pokračovat. V jednání jsou záznamy vybraných koncertů Agharta Jazz Festivalu (zřejmě Yellowjackets a klávesista Jeffu Lorber).

V Česku se jazzová DVD natáčejí minimálně – před několika lety vznikly například nahrávky Emila Viklického, Františka Kopa nebo Petra Lipy. Minulý týden vydal koncertní DVD klávesista Martin Kratochvíl. Nové snímky Jonese a Duka v tuzemsku distribuuje například 2HP, DVD se už ale objevila i v japonských internetových obchodech.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.