Hidden Orchestra a Nubiyan Twist na Mladí ladí jazz

25. duben 2022

Festival Mladí ladí jazz opět uspořádá k Mezinárodnímu dni jazzu, tedy 30. dubna, velkoryse pojatý open air koncert na pražském Karlově náměstí. Vystoupí Nubiyan Twist či Hidden Orchestra. V rámci festivalu se chystá i řada dalších akcí včetně dvou koncertů Theona Crosse. Rozhovor s pořadatelem Janem Grygarem poslouchejte ze záznamu.

Vystoupení pod širým nebem na Karlově náměstí má oprávněné ambice zaujmout početné publikum. Program totiž láká posluchačskou přístupností a žánrovou pestrostí. Od současných jazzových fúzí s taneční elektronikou a hip hopem až po tradiční jazz a swing.

Jako jedna z hvězd zahraje skotský baskytarista, „elektronik“ a producent Joe Acheson se svým projektem Hidden Orchestra. Unikátní schopnost nořit se do snivých nálad i hypnotických groovů asi netřeba zdůrazňovat, hudba Hidden Orchestra je z našich pódií dobře známa. Koncertní sestavu „Utajeného orchestru“ na Karlově náměstí doplní i zdejší host, producent a klarinetista Tomáš Dvořák alias Floex.

Stojí za připomenutí, že Floex vystoupil s Hidden Orchestra už v roce 2013 a podílel se také na Achesonově soundtracku k počítačové hře Creaks (2020). K dalším zdejším spolupracovníkům Joea Achesona patřili i členové nadžánrového ansámblu Clarinet Factory.

Koncertní album i video Live At The Attenborough Centre For The Creative Arts (2019) pak určitě dokáže navnadit k návštěvě koncertu.

Vítanou návštěvu představuje i devítičlenný britský ansámbl Nubiyan Twist, vedený skladatelem a multiinstrumentalistou Tomem Excellem. Deseti lety koncertování a třemi alby si dávno vydobyl renomé. Zvláště loňská, vokálně zaměřená deska Freedom Fables znamenala výrazný průlom do povědomí posluchačů.

„Do Freedom Fables se podařilo dostat vše, o co jsem usiloval od doby, kdy jsem začal studovat produkci na Leeds College Of Music. Od jazzu, který jsem poslouchal díky tátově sbírce desek, přes různou africkou muziku, hip-hop a elektroniku až po dub,“ nepředstírá kapelník falešnou skromnost v rozhovoru pro Jazz Times.

V pestrém programu mají důležité místo i domácí interpreti. Konkrétně nadžánrová zpěvačka Lenka Dusilová, která zde v premiéře představí novou kapelu mj. s Igorem Ochepovskym v sestavě. Dále „elektrická“ kapela Martina Brunnera a pro mile sentimentální kontrast také Originální pražský synkopický orchestr. 

Přímý přenos pro „vzdálené fanoušky“

Vstup na open air festivalu Mladí ladí jazz je jako každoročně zdarma. Pokud však z jakýchkoliv důvodů nemůžete na Karlovo náměstí dorazit osobně a nechcete o atmosféru oslav Mezinárodního dne jazzu přijít, zkuste „naladit“ přímý přenos Českého rozhlasu Vltava. Stream poběží také na facebookové stránce festivalu.

Akce pod širým nebem není jedinou letošní aktivitou Mladí ladí jazz. Už 25. dubna předznamená průběžné festivalové dění koncert maďarských funk/soul/popových Mörk v pražském Jazz Docku.

Na pozdější data (viz přehled níže) se chystají vystoupení tubisty Theona Crosse, jedné z nejvýraznějších postav současného londýnského jazzového „undergroundu“, v Praze a Olomouci. Cross rozhodně není jen členem Sons Of Kemet. Mimořádně zajímavé jsou také jeho sólové výboje, zaznamenané i na albu Fyah.

Za zvýšenou pozornost ale stojí celý letošní program. Američtí tanečně-jazzoví, elektronicko-akustičtí a také vítaně recesističtí Moon Hooch nadchli publikum festivalu na Karlově náměstí už v roce 2019. Letos se vrátí zahrát do klubového prostředí. Další Američané Moonchild i britská zpěvačka Emmavie uspokojí ctitele moderních podob R&B a soulu, vídeňská cellista a zpěvačka Marie Spaeman zase milovníky subtilních, komorních nálad. 

Koncerty Mladí ladí jazz 2022

 

25. 4. MÖRK + Marcel Gidote’s Holy Crab, Jazz Dock, Praha

30. 4. MLADÍ LADÍ JAZZ OPEN-AIR: Hidden Orchestra, Nubiyan Twist, Lenka Dusilová, Originální pražský synkopický orchestr, Martin Brunner Band, Karlovo náměstí, Praha

18. 5. Marie Spaemann, Tea Sofia, Jazz Dock, Praha

19.5. Theon Cross, Jazz Tibet Club, Olomouc

20.5. Theon Cross, Kasárna Karlín, Praha

11. 9. Moonchild + Emmavie, Palác Akropolis, Praha

8. 10. Moon Hooch, Jazz Tibet Club, Olomouc

9. 10. Moon Hooch + Tygroo, Palác Akropolis, Praha

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.