Historické okénko - interview s Emilem Viklickým (1977)

15. duben 2012

V dalším vydání rubriky Historické okénko přinášíme rozhovor s pianistou Emilem Viklickým. Ne ze současnosti, ale z období tuhé normalizace, z roku 1977.

Emil Viklický (1948) je nepřehlédnutelnou součástí naší starší jazzové generace. V poslední době na sebe upozornil zejména nově vydanými alby Spring Awakening, Tribute to Miles Davis a Kafka on the Shore, z nichž to poslední získalo japonskou cenu Nissan za nejlepší zvukovou nahrávku (šlo o poctu spisovateli Harukimu Murakamimu). Koncem dubna u Supraphonu vyjdou reedice slavných Viklického alb Okno, Dveře a V Holomóci městě. Zhruba v době, kdy se nahrávalo posledně zmiňované LP, vznikl i rozhovor s Lubomírem Dorůžkou pro časopis Melodie, jehož reprint přinášíme níže.

Tehdy měl Viklický necelých třicet let, působil v SHQ Karla Velebného nebo v jazzrockovém Energitu a čerstvě dostal stipendium na Berklee v Bostonu. V interview dojde řeč na čerstvý úspěch na mezinárodní klavírní soutěži v Lyonu, či rozdíly ve vážnohudební a jazzové improvizaci. I z dnešního pohledu zajímavé jsou pasáže, v nichž Viklický hovoří o své cestě k Janáčkovi (úpravám moravské hudby se věnuje dodnes) nebo o aktuálním okouzlením syntezátory.

Celý rozhovor s Emilem Viklickým z roku 1977 si můžete přečíst zde:

Emil Viklický - rozhovor Melodie 10/1977

Historické okénko je pravidelná rubrika jazzového webu Českého rohlasu (ČRo Jazz). Prostřednictvím původních historických článků a recenzí (např. z časopisu Melodie apod.) v ní představujeme stěžejní alba a osobnosti jazzové historie z bývalého Československa i zahraničí. Články jsou převzaty z původních zdrojů bez úprav, pokud není uvedeno jinak.

autor: Lubomír Dorůžka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.