Hra světel a stínů: Concept Art Orchestra se inspiruje fotografií

16. září 2023

Multimediální představení Music For Lights & Shadows spojuje kompozice osmi skladatelů se snímky osmi současných norských fotografů. CAO v rozšířené sestavě provede cyklus skladeb v říjnu na třech koncertech v ČR, poté si zahraje i v Oslu.

Možná nejzajímavější na celém projektu je spojení hudby progresivního big bandu a děl fotografů, které posloužily jak jako inspirace skladatelům, tak dotvoří scénu a dodají představením multimediální rozměr. Nešlo o „pasivní“ tvorbu na dané téma. Vyslanci dvou Múz, hudební i výtvarné, totiž na tvorbě spolupracovali a ovlivňovali se vzájemně.

„Každý ze skladatelů si vybral jednoho současného fotografa, který se mu mimořádně líbí. Sám ho oslovil, získal souhlas s použitím jeho prací a sám s ním komunikuje o provázání hudby a fotek, které se budou během koncertu promítat,“ prozradila kapelnice Štěpánka Balcarová v rozhovoru pro časopis Harmonie o „dosud nejambicióznějším projektu Concept Art Orchestra“.

Ono provázání zvuku a obrazů, které hudbu inspirovaly, přitom slibuje maximální působivost obou složek představení. Nepůjde zkrátka „jen“ o obvyklý koncert oživený trochou náladotvorných vizuálních efektů, promítaných na plátna na scéně, ale o dialog mezi hudbou a výtvarným uměním.

Jednotlivé kompozice napsali v rámci rok trvající spolupráce nejen členové Pražské šestky, tedy samotná Štěpánka Balcarová a dále Martin Brunner, Jan Jirucha, Vít Krišťan, Luboš Soukup a Tomáš Sýkora. Připojil se tentokrát i Jan Mazura a z „norské“ strany Helge Sunde, který se navíc ujal povinností uměleckého vedoucího projektu a dirigenta představení.

Helge Sunde

Muzika z jiné planety

„Helge Sunde je širokospektrální umělec. Jednak výborný žesťař a jednak vystudovaný klasický skladatel. Ale srdcem jazzman. Jeho desky s Ensemble Denada jsou tak zvláště namíchané, že jakoby posloucháte jazz, ale jsou v nich prvky právě z vážné hudby. Je to muzika z úplně jiné planety než třeba Bob Brookmeyer, Ed Partyka nebo Maria Schneider. Helge je zároveň dvorním aranžérem symfonického orchestru v Oslu, kde se věnuje soudobé hudbě,“ představila významného norského hudebníka Balcarová.

Program bude pestrý nejen po hudební stránce díky talentům osmi skladatelů, ale i vizuálně. „Někdo zvolil jen jednu statickou fotografii, jiné skladby budou doprovázet v reálném čase tvořené úpravy konkrétních fotek. A třeba Vítkovi Křišťanovi vytvořila fotografka Erle Kyllingmark koláž nebo spíš úplný film z prolínajících se snímků,“ pokračuje v popisu Balcarová.

Nevšední bude ovšem také obsazení Concept Art Orchestra. Dle informací na webu CAO se rozroste se na „osmnáctičlenné těleso se zahraničními hosty, zpěvačkou Małgorzatou Hutek, elektronikou Tomáše Sýkory, smyčci Epoque Quartet a kreativním light designérem Zbyňkem Oudysem“.

Světová premiéra multimediálního projektu proběhne 11. října v pražském Dox+. V následujících dvou dnech představení Music For Lights & Shadows obohatí program dvou domácích festivalů, JazzFestBrno a královéhradeckého Jazz Goes To Town. A je samozřejmé, že těleso zavítá i do domovského města Helgeho Sunda.

Koncerty projektu Music For Lights & Shadows

11. 10. Praha, Dox+

12. 10. Brno, Sono Centrum

13. 10. Hradec Králové, Bio Central

17. 10. Norsko, Oslo, Victoria Nasjonal Jazzscene

 

Spustit audio